Endelig i mål med 60-kjernet prosessor

Intel Xeon Phi er allerede tatt i bruk av superdatamaskiner.

Endelig i mål med 60-kjernet prosessor
Intel Xeon Phi. Kortet til venstre, som har vifte, tilhører 3100-familien, mens det vifteløse kortet er en del av 5110P-familien. Bilde: Henry NganStudio 3, Inc.

Intel har i mange år forsøkt å utvikle et produkt som kan konkurrere mot AMD og Nvidias GPU-er innen parallellprosessering. Ett av de første tegnene til dette kom med Larrabee-prosjektet i 2007, men planleggingen skal ha startet allerede i 2004. I 2009 ble Larrabee-prosjektet faktisk nedlagt.

Men i 2010 kunngjorde Intel at selskapet har tatt erfaringene fra Larrabee og jobbet videre med dem i et prosjekt som ble kalt for Many Integrated Core (MIC) eller Knights Corner. I går kunne selskapet omsider fortelle at et produkt nå er kommersielt tilgjengelig – nemlig Xeon Phi. Et forvarsel til denne lanseringen kom i juni i år.

Xeon Phi er en hjelpeprosessor som kan brukes sammen med Intels Xeon E5-familie med CPU-er. Den er basert på Intels nyeste 22 nanometers prosessteknologi og er montert på et PCI Express x16-kort.

Hjelpeprosessoren kommer i flere varianter, fordelt på to produktfamilier, som begge kan levere en regnekraft på drøyt én teraflops. 3100-familien leveres med opptil 6 gigabyte med minne som har en båndbredde på 240 gigabyte per sekund. Den støtter flere teknologier som skal gi økt pålitelighet, inkludert ECC (Error Correction Code). Kortet trekker inntil 300 watt. Det er foreløpig uklart hvor mange kjerner 3100-familien vil være utstyrt med. Denne familien kommer først i salg i første halvdel av 2013.

Slik ser Intel Xeon Phi-brikken ut innvendig.
Slik ser Intel Xeon Phi-brikken ut innvendig. Bilde: David Bell_Studio 3, Inc.

5110P-familien leveres med inntil 8 gigabyte med GDDR5-minne og en minnebåndbredde på 320 gigabyte per sekund. Prosessoren har 60 kjerner som er klokket til 1,053 gigahertz. Kortet leverer omtrent den samme ytelsen som 3100-familien, men trekker maksimalt 225 watt. I motsetning til 3100-familien har kortet passiv kjøling. Det er derfor mer egnet for kompakte systemer.

Xeon Phi støttes bare av Linux-baserte operativsystemer.

Tidslinjen for utviklingen av det som nå har blitt Xeon Phi.
Tidslinjen for utviklingen av det som nå har blitt Xeon Phi. Bilde: Intel

Intel har også laget noen spesialversjoner av disse kortene, SE10X og SE10P, som allerede har blitt gjort tilgjengelige for noen kunder. I alt sju av superdatamaskinene på TOP500-listen som ble gitt ut i går, er utstyrt med Xeon Phi-kort. Dette inkluderer Stampede-systemet på sjuende plass og Beacon, som med 2,44 gigaflops per watt er det aller mest energieffektive systemet på listen, selv om ytelse på 110,5 teraflops ikke holder til mer enn 253. plass.

Blokkdiagram over Intel Xeon Phi.
Blokkdiagram over Intel Xeon Phi. Bilde: Intel

Som nevnt kommer ikke 3100-familien før på nyåret. Disse kortene vil koste under 2000 dollar. 5110P-familien er tilgjengelig nå for visse kunder, men vil først gjøres allment tilgjengelig den 28. januar 2013. Anbefalt utsalgspris er 2649 dollar.

    Les også: