TELEKOM

Endelig kan Kystverket erstatte teleksen i nordområdene

Har ikke hatt satellittdekning i polarområdene før nå.

Eksempel på Iridium-terminal for skip som støtter mottak og sending av nød- og sikkerhetsmeldinger.
Eksempel på Iridium-terminal for skip som støtter mottak og sending av nød- og sikkerhetsmeldinger. Foto: Kystverket
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
31. jan. 2021 - 05:00

Kystverket er først i verden til å ta i bruk en ny, global satellittbasert tjeneste for å sende maritime nød- og sikkerhetsmeldinger. Tjenesten, Safetycast, leveres av Iridium. Den inngår i GMDSS-systemet (Global Maritime Distress and Safety System) og er første i GMDSS som har dekning over hele kloden, inkludert nordområdene.

Utdatert teleksen

Norge har ved Kystverket ansvar for å sende navigasjonsvarsler til det store havområdet som kalles for Navarra XIX. Dette angis på bildet nedenfor som XIX. Men områdene fra Svalbard og nordover har Kystverket bare nådd ved å bruke radiotelegrafi (teleks). 

I en pressemelding omtaler Kystverket teleks som utdatert teknologi med dårlig funksjonalitet, sammenlignet med moderne satellittsystemer. Ifølge Store Norske Leksikon ble den ordinære telekstjenesten avviklet i Norge 1. juli 2000 – altså for over 20 år siden.

Oversikt over maritime geografiske områder (Navarea) hvor et land har ansvar for å sende ut navigasjonsvarsler til skip. Kartet viser også status (per 26. januar 2021) for innføringen av Iridium Safetycast. Grønt markerer områder med «operativ» status, gult markerer områder med «test»-status, mens rødt markerer de områder som er i en planleggingsfase. <i>Illustrasjon: Kystverket</i>
Oversikt over maritime geografiske områder (Navarea) hvor et land har ansvar for å sende ut navigasjonsvarsler til skip. Kartet viser også status (per 26. januar 2021) for innføringen av Iridium Safetycast. Grønt markerer områder med «operativ» status, gult markerer områder med «test»-status, mens rødt markerer de områder som er i en planleggingsfase. Illustrasjon: Kystverket

– Innføringen av Safetycast er en milepæl for den maritime sikkerheten i nordområdene. For første gang kan vi nå sende nød- og sikkerhetsmeldinger til polare strøk ved bruk av satellitter. Dette gjør at vi kan være helt sikre på at fartøy som seiler i nordområdene, mottar viktige varsler om farer for navigasjon og ferdsel, sier direktør for Navigasjonsteknologi og maritime tjenester i Kystverket, Arve Dimmen, i pressemeldingen.

Kystverket forteller at det har vært utfordringer med kommunikasjon i nordområdene på grunn av store avstander og fordi rekkevidden til radiosambandet påvirkes av værforholdene. Innføringen av satellittbaserte tjenester skal bidra til å redusere disse utfordringene.

Teslas Optimus-maskin er ifølge Musk et svært viktig produkt for selskapet, og produksjonen kan starte ganske snart.
Les også

Produksjonen av «Teslas viktigste produkt» kan starte snart

Testet sammen med Kystvakten

Samtidig har nødkommunikasjonen i nord blitt styrket ved at det har blitt etablert flere radiosendere, slik at det nå er mulig for Hovedredningssentralen og kystradiostasjonene å ha toveis talekommunikasjon med både nødstedte og redningsressurser som befinner seg i disse områdene.

Når det gjelder Safetycast, så var Kystverket den første etaten i verden som operativt tok i bruk den 1. januar. Det er Kystverkets sjøtrafikksentral i Vardø som har ansvaret for å sende ut navigasjonsvarsler til norske kyst- og havområder.

Sjøtrafikksentralen har testet tjenesten siden mai 2020, blant annet i samarbeid med kystvaktskipet Svalbard.

Foreløpig alene

 Det er uklart om når andre land eventuelt vil følge etter.

– Noen land har startet med testsendinger, mens andre land fremdeles er i planleggingsfasen. Det er derfor vanskelig å anslå når vi har en globalt dekkende nød- og sikkerhetstjeneste på Iridium Safetycast. Forhåpentligvis vil mye være på plass innen utgangen av 2021, sier Trond Ski, seniorrådgiver i Kystverket.

Ski leder panelet i FNs sjøfartsorganisasjon IMO (International Maritime Organization), som koordinerer bruken av satellittjenester i GMDSS.

KI vil ikke føre til at behovet for IT-kompetanse vil forsvinne, men rollen vil endre form, skriver Michael Jacobs i Crayon i dette tilsvaret. 
Les også

Nei, KI løser ikke Norges mangel på IT-kompetanse

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.