TELEKOM

Endelig kan vi få et tredje 3G-nett

En ukjent aktør vil bygge et tredje norsk 3G-nett, men må vinne lisensen i en poker-lignende auksjon

15. nov. 2007 - 08:11

Kampen om å øke konkurransen i det norske telemarkedet fungerte i mange år som farse-lignende lesning: I 2000 ble det utlyst hele fire 3G-konsesjoner for å gi Telenor og Netcom økt konkurranse, men fremdeles er det bare disse to selskapene som tilbyr landsdekkende telenett, enten det er fast eller mobilt.

For to av konsesjonene ble levert tilbake og svenske 3 sitter fremdeles på sin lisens etter utallige løfter om å bygge ut. Og en ny auksjonsrunde i fjor førte ikke frem - det ble ingen som turte å investere i den fjerde ledige lisensen.

I mellomtiden har det dog dukket opp lovende konkurrenter og nå er det kanskje en av disse som vil ta steget ut.

For i går ettermiddag sendte Samferdselsdepartementet ut en overraskende pressemelding:

Samferdselsdepartementet har mottatt en søknad på den fjerde ledige konsesjonen for utbygging og drift av tredje generasjons mobilkommunikasjonsnett i Norge, og kunngjør i dag at konsesjonen skal auksjoneres ut i en lukket auksjon med én budrunde.

Auksjonen finner sted onsdag 12. desember i år og er åpen for alle interesserte parter.

Auksjonene vil bli poker-lignende affære der vinneren må stole på magefølelsen og vurdere mulighetene for å bløffe. For 12. desember blir det bare en mulighet: Man kan legge inn et bud og det kan ikke forhøyes etterpå.

Det er hemmelig hvem som har søkt og det er uklart om andre har sittet på gjerde med regnestykkene klare slik at de nå kan hoppe på auksjonen. Men listen over trolige deltakere er kort:

Det er gode sjanser for at det er MTU Network som har forhandlet med svenske 3 som har meldt sin interesse. Men sjansene er kanskje like store for at det er Network Norway som nå samarbeider med Tele2 som står bak søknaden som utløser auksjonen.

Det er også muligheter for at en Nadir Nalbant og hans Hello er tilbake eller en helt annen aktør som har hentet inn nok penger skal satse. Muligheten for helt nye aktører ble understreket i går da det ble offentliggjort at kandiske Craig Wireless har kjøpt mye Wimax-frekvenser i Norge.

    Les også:

Årsaken er at de begge bygger ikke-landsdekkende GSM-nett og utstyret de installerer inneholder veldig 3G-elektronikk uansatte. Investeringene blir dermed lavere.

Men kravene er også blitt litt tøffere: "For å øke graden av infrastrukturkonkurranse i Norge, har Samferdselsdepartementet økt dekningskravet i frekvenstillatelsen fra 30 prosent til 40 prosent". Vinneren må altså dekke områder der 40 prosent av den norske befolkning bor.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.