BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig klart for åpning av Datakrimsenteret

Etter vel to års planarbeid er det torsdag til uka endelig duket for åpning av Politiets datakrimsenter (PDS) i Oslo.

7. mai 2003 - 13:42

Fagre løfter om styrket norsk datasikkerhet møtte ganske raskt og ubarmhjertig virkelighetens krav til penger. For det har tatt nesten to og et halvt år fra daværende justisminister Hanne Harlem (bildet t.h.) besluttet å etablere et datakrimsenter som en del av Økokrim til det nye senteret nå den 15. mai åpnes av nåværende justisminister Odd Einar Dørum.

Mangelen på fremdrift og nødvendig tilførsel av ressurser har ført til frustrasjon og enkelte oppsigelser blant de som var satt til å jobbe ved datakrimsenteret i de nye lokalene på Bryn i Oslo, men nå ser det omsider ut til at satsingen er tilført de nødvendige ressurser.

    Les også:

Fungerende leder ved Datakrimsenteret, Rune E. Fløisbonn, forteller til digi.no at senteret skal være fullt operativt fra månedsskiftet august/september. Da er senteret tilført ti ny stillinger til totalt 21 ansatte, og ifølge planene skal bemanningen etter hvert utvides til 34 stillinger.

En av teknologileverandørene til det nye Datakrimsenteret er IBM som skal levere både masselagringsløsninger og analyse- og sikkerhetskopieringssystemer for behandling av etterforskningsdata.

Innsamling og lagring av elektroniske spor har tidligere stort sett foregått med manuelle operasjoner på lokale lagringsmedier. Nå skal de elektroniske sporene samles i ett sentralt masselager, tilknyttet datamaskiner som utfører automatiserte rutiner for undersøkelser av beslag.

Det nye IBM-systemet gir Datakrimsenteret en samlet lagringskapasitet på 13 terabyte - noe som i informasjonsmengde tilsvarer en 260 kilometer høy stabel med tettskrevne A4-sider lagt oppå hverandre.

- Dette konseptet gir bedre mulighet for sikring av data, mer effektiv analyse av spor hvor dette vaskes for tekster, bilder, transaksjoner og mistenkelige mønstre. Systemet er automatisert for datafangst med sammenkobling av informasjon og rapportering, sier Fløisbonn i en pressemelding.

Ifølge Fløisbonn har løsningen som norsk politi nå tar i bruk allerede vakt stor internasjonal interesse, "og man skal ikke se bort fra at datasenteret vil bli studert på nært hold av etterforskere og politimyndigheter i både USA og Europa."

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.