BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig klart for sikker netthandel

Fellesdata ble, som det første og eneste norske selskapet, nylig sertifisert av VISA International for å kunne utstede SET-sertifikater til butikker og brukere.

Sertifiseringen innebærer at Fellesdata vil inneha rollen som "tiltrodd tredjepart". Det betyr at selskapet har ansvaret for at alle meldinger som sendes er kryptert og signert, slik at bankkonto- og kortnumre ikke kan misbrukes. SET (Secure Electronic Transactions) garanterer identiteten til både kjøper og selger. Det er de internasjonale kortselskapene, med VISA og MasterCard i spissen, som står bak utviklingen av denne standarden.

Fellesdata er nummer to i europeisk sammenheng, og det femte selskapet i verden som oppnår denne sertifiseringen. Etter en to-dagers "eksamen" med VISAs internasjonale representant for sikkerhet, ble Fellesdatas systemer og sikkerhetsløsninger godkjent.

Direktør i Fellesdata, Jan Kirkerud, sier til digi.no at selskapet har arbeidet med utvikling og testing over en lang periode, og det var ingen problemer under pilot-prosjektet, hvor det var transaksjoner i produksjon i et halvt år. Han legger til at det har pågått liknende prosjekter i 17 andre land, men kjenner ikke til hvor langt de andre prosjektene er kommet.

Fellesdata kan på vegne av aktører utstede sertifikater til butikker som ønsker å tilby sine varer og tjenester over Internett, innenfor SET-standarden. Dermed har handel på Internett nådd et nytt mål i Norge.

- Vi tar sikte på å utstede de første SET-sertifikatene til norske butikker så fort noen kommer på banen, forteller Kirkerud. Han regner med at det blir rett over sommeren.

- Fellesdata har allerede endel kontakter, men foreløpig ingen avtaler med interesserte butikker, opplyser han til digi.no.

Sertifiserte butikker får retten til å benytte SET-logoen på sine hjemmesider, og kan tilby sine kunder handel uten frykt for å bli svindlet. Kirkerud ser ingen problemer eller betenkeligheter med det nye betalingssystemet.

De butikkene som er interessert i å få SET-sertifikat må ta kontakt med VISA, og be om å få utvidet brukerstøtteavtalen til også å gjelde Internett. Kundene må også gå den samme veien; gå til banken og få utvidet VISA til å omfatte Internett i tillegg.

I følge Norsk Gallup bruker i dag kun 15 prosent av personer med Internett-tilgang nettet for å handle. Halvparten av de som har Internett-tilgang er imidlertid positive til å handle og betale via Internett såfremt sikkerheten er tilstrekkelig. Kirkerud sier til digi.no at han håper disse potensielle kundene vil anse SET-standarden som sikker nok.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.