BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig klart for sikker netthandel

Fellesdata ble, som det første og eneste norske selskapet, nylig sertifisert av VISA International for å kunne utstede SET-sertifikater til butikker og brukere.

Therese Werenskiold
15. juni 1998 - 14:33

Sertifiseringen innebærer at Fellesdata vil inneha rollen som "tiltrodd tredjepart". Det betyr at selskapet har ansvaret for at alle meldinger som sendes er kryptert og signert, slik at bankkonto- og kortnumre ikke kan misbrukes. SET (Secure Electronic Transactions) garanterer identiteten til både kjøper og selger. Det er de internasjonale kortselskapene, med VISA og MasterCard i spissen, som står bak utviklingen av denne standarden.

Fellesdata er nummer to i europeisk sammenheng, og det femte selskapet i verden som oppnår denne sertifiseringen. Etter en to-dagers "eksamen" med VISAs internasjonale representant for sikkerhet, ble Fellesdatas systemer og sikkerhetsløsninger godkjent.

Direktør i Fellesdata, Jan Kirkerud, sier til digi.no at selskapet har arbeidet med utvikling og testing over en lang periode, og det var ingen problemer under pilot-prosjektet, hvor det var transaksjoner i produksjon i et halvt år. Han legger til at det har pågått liknende prosjekter i 17 andre land, men kjenner ikke til hvor langt de andre prosjektene er kommet.

Fellesdata kan på vegne av aktører utstede sertifikater til butikker som ønsker å tilby sine varer og tjenester over Internett, innenfor SET-standarden. Dermed har handel på Internett nådd et nytt mål i Norge.

- Vi tar sikte på å utstede de første SET-sertifikatene til norske butikker så fort noen kommer på banen, forteller Kirkerud. Han regner med at det blir rett over sommeren.

- Fellesdata har allerede endel kontakter, men foreløpig ingen avtaler med interesserte butikker, opplyser han til digi.no.

Sertifiserte butikker får retten til å benytte SET-logoen på sine hjemmesider, og kan tilby sine kunder handel uten frykt for å bli svindlet. Kirkerud ser ingen problemer eller betenkeligheter med det nye betalingssystemet.

De butikkene som er interessert i å få SET-sertifikat må ta kontakt med VISA, og be om å få utvidet brukerstøtteavtalen til også å gjelde Internett. Kundene må også gå den samme veien; gå til banken og få utvidet VISA til å omfatte Internett i tillegg.

I følge Norsk Gallup bruker i dag kun 15 prosent av personer med Internett-tilgang nettet for å handle. Halvparten av de som har Internett-tilgang er imidlertid positive til å handle og betale via Internett såfremt sikkerheten er tilstrekkelig. Kirkerud sier til digi.no at han håper disse potensielle kundene vil anse SET-standarden som sikker nok.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.