BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig kom KitKat

Google lanserte både Android 4.4 og Nexus 5.

Android 4.4, også kjent som KitKat, ble gjort tilgjengelig for en håndfull enheter i går.
Android 4.4, også kjent som KitKat, ble gjort tilgjengelig for en håndfull enheter i går. Bilde: Sundar Pichai, Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. nov. 2013 - 12:19

I går, halvannen måned etter at KitKat-skulpturen ble satt på Google-plenen i Mountain View, California, og etter en mengde lekkasjer, inkludert i en video som Google selv hadde lagt ut, kunne Google i går, noen timer før Halloween-feiringen startet i USA, lansere både Android 4.4 «KitKat» og den første smartmobilen som tar i bruk KitKat, Nexus 5.

La oss starte med telefonen. På papiret er det ikke mye ved telefonen som skiller den fra andre, Android-baserte toppmodeller, bortsett fra prisen som starter på 349 dollar uten mobilabonnement for modellen med 16 gigabyte lagringsplass. Telefonen selges foreløpig kun gjennom Google Play i USA, Canada, Storbritannia, Frankrike, Italia, Spania, Tyskland, Australia, Japan, Sør-Korea og snart også India. I Norge vil telefonen komme i salg hos forhandlere og mobiloperatører i midten av november. Veiledende pris for den billigste modellen er 4299 kroner.

 <i>Bilde: LG</i>
Bilde: LG

Mobilen er utstyrt med en 4,95 tommers IPS-skjerm med full HD-oppløsning og en pikseltetthet på 445 ppt. Den drives av en Qualcomm Snapdragon 800 systembrikke med fire kjerner, klokket til 2,3 GHz. Denne har tilgang til 2 gigabyte RAM og er utstyrt med grafikkprosessoren Adreno 330 som er klokket til 450 MHz. På sensorsiden er muligens Halleffekt-sensoren ny. Denne reagerer på magnetfelt og kan muligens brukes i forbindelse med posisjonering og hastighetsmåling.

KitKat

Android 4.4 er den første Android-utgaven siden juni 2012 som har fått et nytt kallenavn. Dette tyder på at det følger med en hel del nyheter i denne utgaven.

Det gjør det da også, men mye er plassert «under skallet».

RAM

Den viktigste nyheten er at operativsystemet skal kunne brukes av billigere mobiler enn det som har vært tilfellet de siste Android-utgavene. Ifølge Google er systemminne (RAM) blant de dyreste komponentene i smartmobiler. Dermed er det naturlig at dette er noe det spares inn på i de billigste modellene. Dermed har ikke disse kunne kjøre nyere Android-utgaver, noe som bidrar til å øke den mye omtalte fragmenteringen i Android-økosystemet.

KitKat skal ifølge Google kunne kjøres komfortabelt på mobiler med 512 megabyte med RAM. Dette er oppnådd ved å fjerne unødvendige bakgrunnstjenester og å redusere minnebehovet til funksjonalitet som brukes mye. Dette skal også gjelde mer eller mindre separate applikasjoner som Chrome og YouTube.

Operativsystemet har fått en ny visningsmodus for applikasjoner og innhold, «immersive mode» – som kanskje kan kalles fordypningsmodus på norsk. Da er det kun selve applikasjonen eller innholdet som vises på skjermen – alt av varslinger og verktøylinjer blir skjult, men kan hentes fram igjen ved hjelp av et sveip på skjermen.

Det skal nå være mulig ikke bare å lagre skjerminnholdet som bilder, men også å gjøre videoopptak av det som skjer på skjermen. Dette lagres som MP4-filer.

Musikkavspillingen skal nå ha blitt langt mer energieffektiv ved hjelp av støtte for audio-tunnelering til DSP-en (Digital Signal Processor) i brikkesettet til enheten. Det betyr at applikasjonsprosessoren sjeldnere må vekkes. På Nexus 5 skal dette ha bidratt til 50 prosent økning av batteritiden under musikkavspilling.

Blant de øvrige nyhetene som er umiddelbart tilgjengelige for brukerne, kan man nevne mer talestøtte, raskere skifte mellom applikasjoner, bedre prioritering av kontaktene i telefonappen, automatisk søk når telefonnumre som ikke finnes i kontaktlisten ringer, støtte for IR-fjernkontroll av tv-er og lignende med mobiler med infrarød sender, sikrere applikasjonssandkasser, innebygd geofencing-funksjonalitet, skritteller og en hel del annet. En hel del funksjonalitet avhenger dog av spesifikk maskinvarestøtte.

Under skallet

Som tidligere omtalt, blir SMS-funksjonaliteten i Android strammet inn betydelig. Blant annet vil kun den brukervalgte standardapplikasjonen kunne sende SMS-er. Men endringen er ikke så drakonisk som man tidligere kunne få inntrykk av. Andre applikasjoner vil også kunne sende SMS-er, men systemet vil sørge for at disse skrives til den delte SMS-tilbyderen på vegne av systemet. Dette betyr at SMS-er som andre applikasjoner sender, også vil være synlige for brukeren i standardapplikasjonen.

WebView-komponenten i Android, som mange applikasjoner bygger på, er fra og med KitKat basert på Chromium, åpen kildekode-utgaven av Chrome. Dette innebærer utvidet webstandardstøtte og bedre JavaScript-ytelse enn til nå. Det aller meste fra Chrome 30 skal være tilgjengelig.

Det loves også utviklerorienterte forbedringer og nyheter knyttet til videoavspilling, sikkerhet, RenderScript, grafikk, Bluetooth, tilgjengelighet og ressurs- og ytelsesanalyse.

Flere detaljer om dette finnes her. På denne siden finnes en rekke videoen hvor mange av nyhetene presenteres i detalj.

Noe vil bli skuffet

I tillegg til Nexus 5, vil Android 4.4 raskt bli tilgjengelig for Nexus 4, 7 og 10, noe senere for Google Play-utgavene av Samsung Galaxy S4 og HTC One. Den to år gamle Galaxy Nexus står derimot ikke på listen. Det vil trolig komme som en skuffelse for mange.

HTC lover at den nye Android-utgaven vil gjøres tilgjengelig også for vanlige HTC One-telefoner innen 90 dager, i alle fall i USA. Også enkelte andre telefoner fra HTC skal få KitKat-oppgraderingen, men det er uklart hvilke eller når.

Også Motorola har konkrete KitKat-planer. Denne oversikten viser hvilke telefoner som planlegges oppgradert, men det er ikke oppgitt noen datoer.

Google lanserte i går også Android Play Services 4.0, som bringer en del ny eller oppdatert funksjonalitet til også eldre Android-utgaver, men denne gang ikke eldre enn Android 2.3.

Når det gjelder den nye Hangouts-appen, som blant annet støtter SMS-er og som følger med Nexus 5, vil den først bli tilgjengelig for andre Android-brukere om noen uker.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.