PCI EXPRESS

Endelig kommer PCI Express 4.0. For mange er ikke dobbel fart den største nyheten

Har vært under utvikling i seks år.

PCI Express-spor med forskjellige antall baner. De lengste har 16 baner, det korteste har bare én.
PCI Express-spor med forskjellige antall baner. De lengste har 16 baner, det korteste har bare én. Bilde: Wikipedia (CC BY-SA 3.0)
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
23. aug. 2016 - 07:38

PCI Express (PCIe) har siden 2004 vært den raskeste teknologien for å koble separate utstyr til hovedkortet til pc-er. Men bortsett fra en mindre oppdatering som ble utgitt i 2013, stammer dagens versjon av PCIe (3.0) fra 2010. 

Allerede året etter var det klart at PCIe 4.0 skulle kunne levere dobbelt så mye båndbredde som PCIe 3.0, opptil 16 gigatransfers per sekund (GT/s). Et PCIe-spor med 16 baner kan dermed levere nesten 32 gigabyte per sekund i hver retning.

Kapasiteten til ulike versjoner av PCI Express. <i>Foto: PCI-SIG</i>
Kapasiteten til ulike versjoner av PCI Express. Foto: PCI-SIG

Planen var at PCIe 4.0-spesifikasjonen skulle være ferdig i 2014 eller 2015, men det skjedde ikke. Nå er beskjeden fra standardiseringsorganisasjonen, PCI-SIG, at spesifikasjonen vil bli klar på begynnelsen av 2017.

Dette skriver flere teknologitidsskrifter, blant annet PCMagazine og Tom's Hardware

Mye mer effekt

Tradisjonen tro skal PCIe 4.0 være bakoverkompatibel med eldre PCIe-kort. En vesentlig nyhet er det derimot at PCI-sporene skal kunne levere betydelig mer effekt enn tidligere. Ifølge Tom's Hardware er maksimaleffekten på 75 watt med PCIe 3.x. Men i mange tilfeller leveres bare 25 watt, som er standard. Dette er ikke nok til å støtte kraftige grafikkort. Derfor har mange slike kort én eller to slike kontakter som får strøm direkte fra pc-ens strømforsyning. 

Men til Tom's Hardware forteller Richard Solomon, visepresident for PCI-SIG, at med PCIe 4.0 vil sporene levere minimum 300 watt, men i noen tilfeller så mye som 400 eller 500 watt. 

Det kan bidra til å fjerne behovet for separate strømkabler til grafikkortene.

PCI Express-veikartet fra til PCIe 5.0. <i>Foto: PCI-SIG</i>
PCI Express-veikartet fra til PCIe 5.0. Foto: PCI-SIG

Men PCI Express brukes ikke bare av grafikkort. Ofte rutes også mye av den andre I/O-trafikken til pc-en via PCIe. Dette kan inkludere nettverk og lagringsenheter. Ikke minst SSD-er blir stadig raskere. Selv om det nok er ikke noen umiddelbar fare for nye SSD-er vil sprenge kapasiteten til PCIe 3.0, vil PCIe 4.0 og en dobling av kapasiteten bidra til at PCIe ikke blir noen flaskehals for I/O med det første. 

Men allerede har PCI-SIG startet arbeidet med PCIe 5.0. Det er ikke kjent når denne vil bli ferdig.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.