BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig moderniserer Telenor sitt telefonsystem

Måten taletrafikk kjøres i det vanlige telenettet, sløser enormt med ressursene. Nå skal Telenor effektivisere radikalt.

27. sep. 2002 - 14:06

Siden Graham Bell fant opp telefonen, har teleselskapene sløst enormt med kapasitet. For hver gang du ringer din tante i Berlevåg, opprettes det en dedikert dobbeltlinje mellom Oslo og Berlevåg.

Ringer du over ISDN, bruker du hele 64 Kbit/s til bare til å snakke. Til sammenligning klarer mobiltelefoner seg med 9,6 Kbit/s.

Datanettverk har ikke dedikerte linjer - de hakker opp det som skal overføres i pakker og sender det ut i strømmer der pakkene styres til den enkelte mottaker. Dette kalles pakkesvitsjede nett, en teknikk som utnytter forbindelsene på en langt bedre måte.

Som trolig et av de først teleselskaper i verden, skal Telenor nå flytte all taletrafikk over til pakkebaserte nett. Dermed kaster Telenor endelig den gamle modellen med dedikerte linjer. Følgelig kan Telenor kjøre både datatrafikk og taletrafikk på de samme linjene.

Byttet er trolig en del av Telenors Delta 4 spareprosjekt.

Les også:


Alle store teleselskaper drømmer om å kjøre all sin trafikk i et felles IP-nett. Men IP-teknologien mangler fortsatt en rekke funksjoner, blant annet mulighet til å prioritere trafikk. Nå gjennomfører Telenor første trinn og tar derfor i bruk ATM.

- Taletrafikken på det nasjonale langdistanse-nettet har hittil foregått med dedikerte linjer, men skal den over på et pakkesvisjet ATM-nett, forteller Kristin Paus, pressetalskvinne i Telenor Networks til digi.no.

Dette er et omfattende prosjekt hos Telenor, for man kjøper nå inn Ericsson-utstyr for et tresifret millionbeløp, får digi.no vite.

Hvor mye Telenor vil spare på bytte over, vil ikke Paus ut med.

- Innføring av ATM vil gi oss store besparelser. Bedre utnyttelse gjør at vi kan redusere antall linjer vesentlig og vi kan også redusere antall nivåer i telenett vårt. Innføring av ATM vil gi oss besparelser selv på strømbruken, sier Paus.

Et pakke-svitsjet talenett vil etterhvert la Telenor utvikle en rekke nye tjenester, men Paus vil ikke forhåndslansere noen av disse.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.