Endelig noe å bruke NFC til

Lanserer trådløs nøkkel til ny smartmobil.

Motorola Skip er en liten NFC-klemme som kan låse opp skjermen til smartmobilen Moto X.
Motorola Skip er en liten NFC-klemme som kan låse opp skjermen til smartmobilen Moto X. Bilde: Motorola Mobility

En stadig økende andel av smartmobilene som selges i dag, støtter NFC-teknologien (Near Field Communication). Men foreløpig er bruksområdene ganske begrenset. NFC kan brukes til kontaktfri betaling i markeder hvor dette støttes. Det kan også brukes til overføring av data mellom to enheter som begge støtter NFC. Så langt har bruk av teknologien tilsynelatende vært mest for spesielt interesserte.

Men i slutten av forrige introduserte Motorola en «dings» som kan gjøre bruk av NFC mer interessant.

Dingsen heter Skip. Holder man den rett i nærheten av den kommende smartmobilen Moto X det man skal bruke mobilen, slipper man å tegne inne låsemønsteret eller å skrive pinkoden som låser opp skjermen. I stedet holder det med et trykk på skjermen.

Under AllThingsD-konferansen D11 i mai i år, fortalte Motorola Mobilitys sjef for avansert teknologi, Regina Dugan, at gjennomsnittsbrukeren av smartmobiler låser opp skjermen 39 ganger om dagen. Med Clip gjøres dette mye enklere. Det holder å bevege mobilen i nærheten av enheten.

Dersom avstanden mellom mobilen og Clip er for stor – rekkevidden til NFC er på omtrent 10 cm – vil mobilen måtte låses opp på vanlig måte.

Motorola Skip er et NFC-basert autentiseringsenhet for selskapet nyeste smartmobil, Moto X.
Motorola Skip er et NFC-basert autentiseringsenhet for selskapet nyeste smartmobil, Moto X. Bilde: Motorola Mobility

Fordi Clip er på størrelse med en tommel og er formet som en klemme, skal den kunne festes på mange ulike steder, for eksempel i beltet, bukselinningen, mansjetten eller løst i lommen.

Skip skal også leveres med tre klistremerker, Skip dots, som man kan feste på steder hvor man ønsker å skape en trygg sone for berøringsfri kontroll av mobilen, for eksempel på nattbordet, i bilen eller på kjøkkenbenken.

Motorola har foreløpig ikke oppgitt prisen på Skip, men det ventes at den vil ligge på rundt 20 dollar. Det er foreløpig ikke kjent om Moto X og Skip vil komme i salg i Europa.

Motorola har ikke opplyst mange tekniske detaljer om Skip, men selv om enheten offisielt kun er beregnet for Moto X-smartmobilen, kan det godt tenkes at den også vil fungere med andre mobiler, så lenge NFC- og programvarestøtte er på plass. Om ikke annet, så vil nok lanseringen av Skip føre til at også føre til at andre, både mobil- og tredjepartsleverandører, snart kommer med noe tilsvarende.

For alt vi vet, finnes det allerede. Svenske YubiKey lanserte i fjor USB-pinnen NEO, som også har innebygd NFC-støtte. Hva denne kan brukes til, begrenses først og fremst av programvaren som er installert på smartmobilen.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.