BEDRIFTSTEKNOLOGI

Endelig skal Internett bli sikkert

Etter flere års forsinkelser skal nå norske brukere få en BankID, en digital signatur som skal gi sikker nettbruk.

14. juni 2004 - 10:58

Bank-Norge lovet å utstyre alle sine kunder med en digital ID allerede høsten 2000 (se sak i boksen til høyre). Dette skulle gi både tryggere pålogging og sikker netthandel og utveksling av dokumenter over Internett.

Tekniske utfordringer og markedsmessige forhold har skapt en rekke forsinkelser. Men nå lover Sparebank 1 at de er i gang. BankID-samarbeidet varsler en fellesløsning, BankID, som rulles ut til en halv million nettbankkunder i løpet av 2004. Også en rekke kommuner starter prosjekter.

- Vi har avsluttet piloter på BankID og gjort store forberedelser i enkelte banker. Til høsten starter utrullingen, bekrefter koordinator for BankID-samarbeidet, Grete Sørensen til digi.no.

Sparebank 1 er blant de aktuelle banker som har etablert nettbank som BankID.

Salgssjef for PKI-tjenester (Public Key Infrastructure) og BankID, Liv Berg-Hanssen, forteller at Sparebank 1 nå har installert BankID som innloggingsmekanisme i nettbanken og løsning for elektroniske signaturer.

- Vi kommer til å starte utrullingen på slutten av året, og alle våre nettbankkunder får etterhvert BankID, sier Liv Berg-Hanssen til digi.no.

    Les også:

I tillegg planlegger en rekke kommunere å la sine innbyggere logger seg på med digitale IDer og utføre en rekke oppgaver på nett. Fosen.net er et eksempel på hvordan kommunen har tatt i bruk BankID mot innbyggere som med digital signatur kan bestille barnehageplasser på nettet eller søke om byggetillatelse eller ambulerende sjenkebevillinger.

Stavanger kommune planlegger å utstyre alle innbyggerne i kommunen med en ID som lar dem både slå opp informasjon og for eksempel fylle ut skjema på nett.

Også eSservicetorget i Nummedal har utviklet seks digtiale nettjenester til sine innbyggere.

Sammen med BankID går det tradisjonelle VISA-kortet med magnetstripe over til chip-teknologi med en databrikke i kortet. Brukeren leser ut koden fra en offline kortleser tilsvarende en passordkalkulator bare mindre.

- Den går fint an å feste til et nøkkelknipe, sier Berg-Hanssen.

Med kort og leser får kunden ut en ny kode hver gang han skal logge seg på nettbanken med BankID.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.