Endret MySQL-lisens ved et uhell

Oracle har likevel ikke fjernet GPL-lisensen på dokumentasjonen.

Endret MySQL-lisens ved et uhell
Oracle har fått kritikk for hvordan selskapet forvalter MySQL. Men denne ukens lisensendring skyldtes bare et hendelig uhell. Bilde:

Denne uken ble det i visse kretser litt oppstyr etter at det ble oppdaget at Oracle hadde endret lisensen på en type dokumentasjonsfiler som hører til MySQL, fra GNU GPL (General Public License) til noe helt annet. Det var konkurrenten MariaDB Foundation som meldte om endringen, som inntraff mellom versjonene 5.5.30 og 5.5.31, men som også skal berøre underversjoner av 5.1, 5.6 og 5.7.

De berørte filene hører til dokumentasjonsløsningen man, som er utbredt i Unix-lignende systemer.

Endringen førte raskt til spekulasjoner om at Oracle har planer om å fjerne GPL-lisensen fra hele MySQL. Men nå viser det seg at hele lisensendringen skyldtes en feil.

Tomas Ulin i Oracle skriver på denne siden at man-sidene til MySQL er tilgjengelige under GPL.

– På grunn av en feil i våre skripts for pakking av utgivelser, ble feil versjon av man-sidene, med feil lisenstekst, kopiert inn i MySQL Server GPL-pakkene, skriver Ulin og lover at feilen vil bli rettet så raskt som mulig.

Det er fullt mulig for Oracle, som har opphavsretten på MySQL, å endre lisensen på programvaren og tilhørende dokumentasjon. Men slike endringer har ikke tilbakevirkende kraft.