Endret timeplan for Intels tokjernebrikker

Mye tyder på at Intel vil komme med dobbeltkjernede prosessorer tidligere enn antatt.

Mye tyder på at Intel vil komme med dobbeltkjernede prosessorer tidligere enn antatt.

Kildene i den taiwanske hovedkortindustrien forteller til Digitimes at de første av Intels prosessorer med doble kjerner, Smithfield, vil komme allerede i andre kvartal i år. Tidligere er tredje kvartal blitt oppgitt som sannsynlig lanseringstidspunkt. Ifølge kildene skal prosessorene i første omgang komme i tre utgaver, med klokkehastighet på henholdsvis 2,8 GHz, 3,0 GHz og 3,2 GHz. De tilsvarende modellnumrene skal være 820, 830 og 840, mens prisene er oppgitt til å være henholdsvis 241 dollar, 316 dollar og 530 dollar.

Smithfield skal være utstyrt med to sett med 1 MB store cacheminner og støtte en forsidebuss på 800 MHz. Den skal også kunne benytte dagens LGA775-sokkel.

Det er uklart om Intel vil inkludere et produktnavn i tillegg til modellnummeret. Smithfield er beregnet for stasjonære PC-er.

Ifølge The Inquirer skal Intel også ha fortalt hovedkortpartnere at selskapet vil lansere seks utgaver av Yonah i første kvartal av 2006. Yonah er kodenavnet på Intels dobbeltkjernede prosessorer for bærbare maskiner.

Prosessorene skal foreløpig figurere under kodenavnene X50, X40, X30 og X20. I tillegg kommer X48 og X39, som er lavspenningsutgaver av Yonah.

Brikkene skal støtte en forsidebuss på 667 MHz, ha 2 MB sekundært hurtigminne støtte en utvidelse av Speedstep-teknologien, som gjør at prosessorens klokkehastighet kan tilpasses belastningen.

Ifølge The Inquirer skal Yonah støtte virtualiseringsteknologien Vanderpool, brikkesettene i945GM, i945PM og i955XM Express, i tillegg til den trådløse nettverksadapteren Intel Pro Wireless 3945 abg, kjent under kodenavnet Golan.

    Les også:

Ifølge Digitimes har Intel planer om å komme med enda en serie med dobbeltkjernede prosessorer for vanlige, stasjonære PC-er. Denne skal komme omtrent samtidig som Yonah, altså i første kvartal av 2006. Nok en gang er det hovedkortprodusenter i Taiwan som er kilden.

Ifølge Digitimes skal Presler, som den neste generasjonen heter, være basert på 65 nanometers prosessteknologi. Det har vært antatt at også Smithfield skulle bli laget med 65 nanometers teknologi, men Digitimes skriver at det er 90 nanometers teknologien som vil bli brukt. Dette kan forklare hvorfor Smithfield skal forbruke mer strøm enn dagens Pentium 4, til tross for at mye av hensikten med doble kjerner er å tilby mer ytelse uten å øke effektforbruket og dermed varmeutviklingen. Prosessteknologi med mindre portlengde på transistorene skal i utgangspunktet føre til redusert strømforbruk.

Ifølge Digitimes' kilder vil Presler trolig ha en klokkehastighet som starter på 3,6 GHz.

Til toppen