Endring i planene for kombinert prosessor

AMD har skiftet mening og vil bruke Phenom-prosessoren som grunnlag for Fusion-prosjektet.

Endring i planene for kombinert prosessor

AMD har skiftet mening og vil bruke Phenom-prosessoren som grunnlag for Fusion-prosjektet.

AMD kunngjorde for mer enn et år siden at selskapet planlegger å lage prosessorer som både fungerer som CPU (Central Processing Unit) og GPU (Graphics Processing Unit) i datamaskiner. Dette betyr at datamaskiner med en slik prosessor, ikke trenger en separat grafikkprosessor. Oppkjøpet av ATI i 2006 anses som en sentral del av denne planen.

Den kombinerte arkitekturen har vært kjent under kodenavnet «Fusion» inntil nylig var planen at CPU-delen av brikken skulle baseres på en ny prosessor med kodenavnet «Bulldozer». I desember ble det kjent at AMD i stedet ville satse på en eksisterende prosessor, og i et intervju med Infoworld bekrefter Patrick Moorhead, visepresident for avansert markedsføring i AMD dette.

Moorhead sier at CPU-biten av Fusion i vil baseres på en redesignet utgave av dagens Phenom-prosessor. Designendringene skal dog være ganske omfattende, og brikkene vil etter alt å dømme baseres på 45 nanometers prosessteknologi.

    Les også:

En prosessor basert på Fusion, som har fått kodenavnet «Swift», skal inkludere en krympet utgave av Phenom-kjernen og skal optimaliseres for bruk i bærbare PC-er. Optimaliseringen skal først og fremst dreie seg om å redusere strømforbruket samtidig som grafikkytelsen forbedres.

Grafikkdelen av Fusion skal ifølge Moorhead baseres på en grafikkbrikke som AMD skal lansere i nær framtid. Den vil inkludere en rekke minikjerner som deler koden i et program eller spill mellom seg. Det er mulig det er såkalte streamprosessorer Moorhead mener. I tilfellet er slike allerede tatt i bruk i flere av AMDs grafikkbrikker.

De første Fusion-brikkene skal ha to CPU-kjerner og kan ventes i andre halvdel av 2009. Senere vil det komme firekjernede utgaver. Begge utgaver er beregnet for bærbare maskiner, men det skal også komme Fusion-brikker for stasjonære PC-er.

Fusion-brikkene er ifølge Infoworld en del av «Project Shrike», som vil etterfølge den kommende «Puma»-plattformen for bærbare PC-er. Begge de to plattformene vil kunne kombinere integrerte og separate grafikkløsninger.

Til toppen