RESULTATERFINANS

Endringer, turbulens og aksjekurser

En forbannet ASK-forhandler klarte i dag å sende børsverdien på ASK ned med nærmere 8 prosent. At endringer skaper turbulens og tidvis konflikter bør ikke overraske noen, aller minst IT-investorer.

Jørgen Christiansen
20. okt. 1998 - 19:23

I tillegg til konflikten knyttet til ASK, kommenterer vi i dag Tandberg Data, TTI og NetCom, men først til ASK.

Via en pressemelding og et intervju med digi.no fortalte i dag en av ASK største distributører at de brøt sitt samarbeide med prosjektør-produsenten. Samtidig kom forhandleren med en rekke påstander om ASK-produkter og selskapets adferd som forretningspartner.

Uttalelsene fra Multimedia Presentation blir tilbakevist av ASK, så her står påstand mot påstand.

Saken er neppe avsluttet med det som har kommet for en dag så langt.

Det som uansett er helt klart er at konflikten mellom ASK og forhandleren - i hvert fall delvis - skyldes at markedet for video-prosjektører er i endring og at det medfører at aktørene må tilpasse seg disse endringen.

Denne gangen ble det full konflikt.

Det har skjedd før. Den siste offentlige historien vi husker omhandlet forholdet mellom NetCom og selskapets forhandlere i Klart Svar kjeden. Den gangen så det i pressen ut som om konflikten varte i flere uker, og utenforstående kunne bli fristet til å tro at nå raknet det helt for NetCom.

Dengang som nå stemte det ikke at konflikten fikk så store negative utslag som enkelt først ville tro, men det var en høyst reell konflikt.

Tirsdag var utslaget av konflikten mellom ASK og en større forhandler at børsverdien på ASK falt med opp mot 8 prosent i løpet av en time. Vi så tilsvarende utslag for NetCom på forsommeren.

Det overraskende her er egentlig ikke konflikten, ikke er det kursreaksjonene heller. Den er som den bør være når ny informasjon tilflyter markedet.

Hva som er overraskende er at både digi.no og TDN Finans (og trolig også Reuters Næringsnytt) blir nedringt av meglere som er lyn-forbannet - og analytikere som lurer på hva som skjer - når konfliktene kommer for en dag og blir synlige for alle.

IT-selskap generelt er i kontinuerlig endring. Både teknologiene og markedsforholdene endrer seg kontinuerlig og tidvis dramatisk.

Det gjenspeiles også i IT-, Tele- og delvis Media-selskap er meget volatile på børsene.

Investorene fristes til å investere i IT-sektoren fordi oppsiden er så stor.

Det er en grunn til at oppsiden er stor.

De som ønsker å drive trading med IT-aksjer kunne like gjerne bosatt seg i Las Vegas. Institusjonelle og langsiktig investorer som veier seg solid inn i IT-sektoren bør være så profesjonelle at de ikke lar seg overraske av en konflikt i ny og ne. Dersom de ikke skjønner konfliktene og ikke kan gjøre rimelige vurderinger av selskapenes konflikthåndteringsevner har de ingenting å gjøre i IT-sektoren med andre mennesker sparepenger.

Det burde være åpenbart, men er det tydeligvis ikke.

Tirsdag finner man trøst i at IT-indeksen så sin åttende dag med oppgang i ett strekk. Det vidner om at utslagene ofte er i største laget - både opp og ned.

Blant vinnerene tirsdag finner vi Tandberg Data. Her er det vanskelig å se noen korrelasjon med typen nyheter som fritt tilgjengelige i markedet. digi.no meldte i dag at selv om selskapet tydeligvis gjorde det greit i forhold til resten av markedet i første kvartal så har ikke utviklingen vært like bra i andre og tredje kvartal. Samtidig fortalte vi at produsentene av DAT/DDS båndstasjoner vil komme med en femte generasjon båndstasjoner etter at DDS4 lanseres neste år.

Ingen av nyhetene burde trekke opp for Tandberg Data (du kan lese sakene selv i høyre marg, eller i vår finansseksjon).

For orden skyld; de trekker ikke opp for TTI heller.

I relasjon til NetCom har vi nå hatt flere uker uten oppkjøpsrykter. Det kan det bli en slutt på nå. En av storeierene i NetCom, Ameritec tapte i dag kampen om Østerrikske PTT-Austria. Dermed at selskapet i hvert fall letter anledning til å bla opp noen milliarder for å kjøpe seg opp i NetCom, om de vil.

Vi har tidligere skrevet - opptil flere ganger - at vi tror det er en feilslutning å tro at Ameritech ønsker å gjøre noe slikt nå, men ser det likefullt som rimelig at "alt annet like" øker sannsynligheten for at Ameritech bruker mer ressurser i Norden. Det skal legges til at selskapet er inne i en fusjonsprosess med SBC, som nok påvirker handlingsrommet en tid fremover.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
En tjeneste fra