Enighet etter frekvensstrid

På den internasjonale frekvenskonferansen i Genève kom forhandlere til slutt fram til enighet om frekvensene som Teledesic, Celestri og SkyBridge skal få benytte seg av.

Frekvenskonferansen i Genève skal etter planen sette strek i dag etter fem ukers tautrekking om frekvensfordeling. En av de amerikansk-europeiske drakampene på konferansen dreide seg om frekvensbånd for tre kommende mange-milliarders satellittprosjekter.

Det største og dyreste av de alle er Craig McCawsTeledesic, der Bill Gates og Boeing er samarbeidspartnere. Prosjektet koster 60 milliarder kroner og består av 288 satellitter i lave jordbaner og skal sørge for et satellittbasert bredbåndsnett. Teledesic fikk de frekvensene selskapet ville ha, men de skal deles med Motorolas nyeste satellittprosjekt Celestri.

Alcatels SkyBridge har fått rettigheter til å dele et annet lavere frekvensbånd med eksisterende kringkastere og telekomselskap. Både fra amerikansk og europeisk side ble det tidlig i forhandlingene hevdet at den andre partens løsninger ville begrense konkurransen innenfor satellittbaserte Internett og multimedia-tjenester, skriver Financial Times.

For to år siden fikk Teledesic et globalt monopol på å operere satellittbaserte bredbåndtjenester. USA har anklaget Europa for å blokkere Teledesics muligheter ved å arbeide mot at Teledesic fikk de nødvendige tilleggsfrekvensenene selskapet ønsket. På tampen av forhandlingene ble det imidlertid gjort et bytte som førte til at Teledesic fikk det selskapet ville ha, og til gjengjeld fikk SkyBridge sine frekvenser.

Alle de tre prosjektene har imidlertid fått klare grenser for styrken på satellittsignalene. Det ble dessuten vedtatt regler for å beskytte signalene fra geostasjonære satellitter mot alle de nye prosjektene som er under veis.

Frekvenskonferansen, World Radiocommunication Conference, arrangeres i regi av FN-organisasjonen for telekommunikasjon, ITU, annethvert år.

Til toppen