Enighet om åpent dokumentformat

Dokumentformatet kjent som OpenDocument, er blitt godkjent som ny standard av Oasis.

Dokumentformatet kjent som OpenDocument, er blitt godkjent som ny standard av Oasis.

Oasis (Organization for the Advancement of Structured Information Standards) annonserte nylig at Open Document Format for Office Applications (OpenDocument) v1.0-spesifikasjonen er blitt godkjent som en OASIS-standard.

Formatet, som blant annet skal støttes av neste utgave av OpenOffice.org, er ment som en erstatning for leverandøravhengige dokumenter for blant annet tekstbehandling, regneark og presentasjon.

EU-kommisjonens ”Interchange Data between Administrations”-program (IDA), foreslo for omtrent et år siden å gjøre OpenDocument-formatet til en internasjonal ISO-standard. Forslaget ble blant annet framsatt i et brev til Sun, som står bak både Star Office og OpenOffice.org. Sun svarte positivt på forslaget i fjor høst.

IDA anbefalte i fjor sommer at den offentlige sektoren i Europa tar i bruk åpne, XML-baserte dokumentformater, inkludert de som benyttes av OpenOffice.org. IDA skriver at den offentlige sektoren i EU har et spesielt ansvar for å sikre tilgjengeligheten til informasjonen den publiserer. Mer informasjon fra IDA finnes på denne siden.

    Les også:

Samtidig mener IDA at den offentlige sektoren bør unngå alle formater som ikke sikrer like muligheter for markedsaktører til å implementere formatprosesserende applikasjoner, spesielt hvor dette vil tvinge innbyggerne eller bedrifter til å velge spesielle produkter. IDA ønsker derfor Oasis-standardiseringen av det OpenDocument velkommen.

Målsetningen for Oasis-standarden var å lage en spesifikasjon for et åpent, XML-basert filformat for kontorapplikasjoner. Det ble i utgangspunktet stilt en rekke konkrete krav til formatet.

  • det må være egnet for kontordokumenter som inneholder tekst, regneark, grafer og grafiske dokumenter
  • det må være kompatibelt med W3C Extensible Markup Language (XML) v1.0- og W3C Namespaces in XML v1.0-spesifikasjonene
  • det må støtte høynivå-informasjon egnet for redigering av dokumentet
  • det må være gunstig for transformasjoner ved å benytte XSLT eller lignende XML-baserte språk- eller verktøy
  • det skal holde dokumentets innhold og layoutinformasjon atskilt slik at det kan prosesseres uavhengig av hverandre
  • det skal "låne" fra lignende, eksisterende standarder hvor dette er mulig og tillat

Siden OpenOffice.org XML-formatet ble utviklet for å tilfredsstille nettopp disse kriteriene, i tillegg til at det har vist seg å ha verdi i den virkelige verden, ble dette formatet bruk som grunnlag for det videre arbeidet med standarden.

Mer informasjon, inkludert selve spesifikasjonen, er tilgjengelig på denne siden.

Til toppen