FORBRUKERTEKNOLOGI

Enighet om Bluetooth i video-hastighet

Trådløs overføring av fullverdig video mellom tv, PC og alle slags spillere kan skje fra 2008.

29. mars 2006 - 13:00

To brede industrikonsortier innen trådløs teknologi, Bluetooth SIG og WiMedia Alliance, har inngått en avtale med vidtrekkende konsekvenser. Bluetooth SIG har valgt den teknologiske plattformen utarbeidet av WiMedia Alliance, kjent som WiMedia UWB («ultra wideband») som grunnlag for høyhastighets Bluetooth.

Det innebærer at tunge aktører som Ericsson, HP, Intel, IBM, Kodak, Motorola, Nokia, Philips, Samsung, Sony og Toshiba står bak en prosess som vil føre til felles spesifikasjoner innen første kvartal 2007, prototyper innen påfølgende årsskifte, og markedsklart utstyr i 2008.

Avtalen betyr at framtidens trådløse sammenkopling av forbrukerutstyr vil være bakoverkompatibelt med anslagsvis 500 millioner apparater som har dagens utgave av Bluetooth. Samtidig vil apparater med den nye standarden kunne opprette trådløse forbindelser til hverandre i hastigheter opptil 480 Mb/s. Hastigheten vil automatisk minske når avstanden øker, men på pressebriefingen sa lederen for Bluetooth SIG, Michael Foley, at det er realistisk å vente seg 100 Mb/s over 10 meters avstand.

Teknologiplattformen WiMedia UWB er lagt opp med tanke på å kunne bære anvendelser som bygger på forskjellige protokoller. I tillegg til Bluetooth, dreier det seg om NFC («near field communications»), ZigBee, WLAN (trådløs IP), trådløs «Firewire» (IEEE 1394) og trådløs USB. Foley understreket at modellen som er valgt, legger opp til dette, men ville ikke forplikte seg på at så vil skje. Kompatibilitet med de to siste synes ganske sannsynlig, siden det pågår et samarbeid mellom WiMedia Alliance og henholdsvis 1394 Trade Association Wireless Working Group og Certified Wireless USB Promoter Group.

Vi kan med andre ord oppleve en utvikling der en PC med WiMedia UWB vil kunne sende og motta video fra tv-en like lett som den kopler seg til en mobiltelefon med eldre utgave av Bluetooth, eller til ZigBee-brikkene som tilbyr trådløs styring av belysning, alarmer, oppvarming og tilsvarende utstyr.

For Bluetooth-konsortiet innebærer avtalen et videre liv for deres teknologi. For WiMedia innebærer den tilgang til løsninger utviklet av Bluetooth. Pressemeldingen nevner lavt strømforbruk, lave komponentkostnader, ad-hoc nettverk, sikkerhet og integrasjon i mobilt utstyr som de viktigste av disse. Det understrekes videre at Bluetooth-teknologien vil fortsette å kunne utvikles med tanke på løsninger som ikke krever høyhastighetskoplinger, som headset, mus, tastatur og annet utstyr.

Høyhastighets Bluetooth over WiMedia UWB vil operere i 6 GHz-spektret, et område som er uregulert i de fleste land. Ifølge WiMedia vil det lette arbeidet med å få teknologien offentlig godkjent verden over, uten regionale forskjeller.

Arbeidet med å meisle ut spesifikasjonene starter umiddelbart. WiMedia-dokumentet UWB Feature Requirements Document stadfester hva som må gjøre med UWB for å få til en Bluetooth-kompatibel løsning, og er formelt godkjent av Bluetooth-konsortiet. Spesifikasjonsarbeidet kan ta et års tid, og de første prototypene på brikkesett som kombinerer Bluetooth og UWB skal være klare i andre kvartal 2007.

Bluetooth SIG vedtok i mai i fjor å velge en UWB-løsning som utgangspunkt for en høyhastighetsversjon av Bluetooth. På det tidspunktet sto valget mellom to konkurrerende varianter av UWB, fra henholdsvis WiMedia Alliance og UWB Forum. Valget av WiMedia skyldes ifølge Bluetooth-sjef Foley konsensus blant konsortiets medlemmer. Flere av dem kan ha latt seg overbevise av at et framtredende medlem og utvikler, Cambridge Silicon Radio, i februar gikk offentlig ut med at de hadde valgt WiMedia. En faktor som kan ha medvirket til valget av WiMedia, er at WiMedia UWB ligger til grunn for to UWB-standarder vedtatt av Ecma International, henholdsvis Emca-368 og Ecma 369.

Flere av medlemmene i UWB Forum, med toneangivende Freescale i spissen, er også med i Bluetooth SIG. Det er ikke klart hvordan de vil forholde seg til Bluetooth konsortiets valg av WiMedia UWB.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.