BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enighet om global mobilstandard

Verden får en mobilstandard. Det er klart etter et møte i OHG (the Operators Harmonization Group) der det er bestemt at det er det europeiske forslaget til teknologisk løsning for neste generasjon mobiltelefoni, UMTS, som skal være den globale standarden.

Frode Eriksen
4. juni 1999 - 09:35

Vedtaket hilses velkommen av både Ericsson og Nokia, som begge lenge har arbeidet med denne teknologien, i samarbeid med blant andre verdens største teleselskap, japanske NTT. Møtet i Toronto i Canada gjør det i realiteten mulig for alle i fremtiden å kjøpe en mobiltelefon ett sted og bruke den over alt.

Vedtaket er til klar fordel for europeiske GSM-leverandører og tilsvarende ulempe for amerikanske leverandører som i hovedsak har støttet Qualcomms CDMA-baserte mobilnett. Mye av løsningen på problemet ble avklart da Ericsson tidligere i vår kjøpte Qualcomms infrastruktur-virksomhet, som også satte en stopper for selskapenes rettsfeide over de ulike delene av CDMA-standarden.

UMTS gjør at folk flest vil kunne bruke mobilnettet til å surfe på Internett, med tildels mye bedre båndbredde enn dagens GSM-mobilnett. Japan er først ute og planlegger drift allerede i 2001, mens Finland ligger like etter. Storbritannia planlegger å auksjonere bort sine fem lisenser til høsten, mens de norske UMTS-lisensene planlegges utlyst neste år, og tildelt i 2001, med drift fra 2002.

UMTS-standarden, støttet av Ericsson og Nokia, har også støtte fra de fleste av verdens GSM-operatører, mens det amerikanske forslaget støttes av blant andre Lucent og operatører med CDMA-baserte mobilnett ønsket en ny standard basert på cdma2000-teknologi.

The Operators Harmonization Group, består av verdens største mobiloperatører og flere av de største mobilleverandørene, som Ericsson, Nokia, Siemens, Alcatel, Motorola, Lucent og Qualcomm. Gruppen har arbeidet med å harmonisere de to viktigste forslagene til neste generasjon mobiltelefoni. Denne uken vedtok gruppen ett av forslagene, men standarden vil finnes i tre ulike varianter - Direct Spread (DS), Multi Carrier (MC), og Time Division Duplex (TDD).

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.