Enighet om milliardsatsing på databrikker i EU

Målet er at EU i 2030 skal stå for 20 prosent av produksjonen på verdensbasis.

Brikkemangel har vært et stort problem de siste årene.
Brikkemangel har vært et stort problem de siste årene. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB
19. apr. 2023 - 05:59

EUs medlemsland og EU-parlamentet er enige om en milliardsatsing på produksjon og utvikling av databrikker.

– Pakken vil løfte det europeiske økosystemet for databrikker og være en viktig del av styrkingen av EUs konkurransekraft på globalt nivå, skriver det svenske formannskapet på Twitter etter at forhandlerne ble enige i Strasbourg tirsdag ettermiddag.

Taiwanske og sørkoreanske produsenter dominerer i dag markedet for de mest avanserte databrikkene. Nå forsøker både USA og EU å bøte på dette og støtte opp om egne produsenter. Også Kina har meldt seg på i kappløpet.

Nærmere detaljer om avgjørelsen er ennå ikke offentliggjort, men da forslaget ble fremmet i februar i fjor, håpet EU-kommisjonen å skaffe totalt 43 milliarder euro til satsingen fra offentlige og private kilder.

Planene skal blant annet gjøre det lettere for EU-landene å gi statsstøtte til produksjonen av databrikker. Målet er at EU i 2030 skal stå for 20 prosent av produksjonen på verdensbasis, mot bare 9 prosent i dag.

Tyske Bosch åpnet en ny stor chip-fabrikk i Dresden i fjor. Nå skal det bygges enda flere og mer avanserte fabrikker i Europa.
Les også

Slik skal EU løse brikkekrisen: Mer konkurranse og 380 milliarder – men fra hvor?

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.