MASKINVARE

EU vil ta opp databrikke-kappløpet med Asia

Milliarder av euro skal skaffes til veie i EUs nye databrikke-plan. Unionen ønsker å øke produksjonen for å gjøre seg mindre avhengig av asiatiske produsenter.

Kinesiske ansatte på en databrikke-fabrikk i Beijing. EU ønsker å trappe opp produksjonen av databrikker i Europa for å gjøre seg mindre avhengig av det asiatiske markedet.
Kinesiske ansatte på en databrikke-fabrikk i Beijing. EU ønsker å trappe opp produksjonen av databrikker i Europa for å gjøre seg mindre avhengig av det asiatiske markedet. Foto: Mark Schiefelbein/AP/NTB
8. feb. 2022 - 12:51

EU-kommisjonen legger i dag fram en omfattende forslagspakke som tar sikte på å øke unionens globale markedsandel av de strategisk viktige databrikkene.

Planen går ut på å hente inn over 40 milliarder euro som skal kunne finansiere fabrikker på det europeiske kontinentet. Planen tar sikte på øke EUs globale markedsandel fra 10 til 20 prosent innen 2030.

– EU vil sette seg i stand til å sikre forsyningen, slik for eksempel USA gjør, sier EUs industri-kommissær Thierry Breton.

Han ønsker at EU skal ha tilsvarende ambisjoner som USA, hvor president Joe Biden har bedt Kongressen om å godkjenne en plan på over 52 milliarder dollar.

Leveranseproblemer i pandemien

Verdens økonomi er fullstendig avhengig av databrikker. De er kritisk viktige komponenter i så godt som alle sektorer, for eksempel innenfor energi, helsevesen, forbrukerelektronikk, produksjon, forsvar og transport.

Produksjonen av databrikker finner hovedsakelig sted i Taiwan, Kina og Sør-Korea, hvor særlig førstnevnte er verdensledende.

Knappheten på databrikker som har oppstått i kjølvannet av pandemien, har for alvor satt fokuset på verdens avhengighet av de asiatiske leverandørene. Leveranseproblemene har forsterket EUs behov for å kunne produsere sine egne databrikker.

I Europa har spesielt bilproduksjonen blitt tungt påvirket, og store bilprodusenter som Volkswagen har måttet nedskalere produksjonen på grunn av mangelen på elektroniske komponenter.

Opptrapping også i Asia

Og klokka tikker fort for Europa, for en opptrapping er også på trappene i Asia. Både Taiwan og Sør-Korea har varslet store økonomiske satsinger for å trappe opp produksjonen.

Selskapet Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) står i en særstilling på det globale markedet, og selskapet har planer om å bruke opp til 44 milliarder dollar på nye fabrikker i løpet av det kommende året.

I mellomtiden står utenlandske produksjonsselskaper på sidelinjen for å vente på de beste avtalene for å bygge sine nye fabrikker.

Det amerikanske selskapet Intel ventes å kunngjøre en massiv satsing i Europa, hvor Tyskland, Frankrike og Italia er mulige destinasjoner.

Stopp i tilgangen til moderne halvlederbrikker og annen avansert teknologi er blant det USAs president Joe Biden kan innføre av tiltak mot Russland dersom Russland invaderer Ukraina. På bildet, som er fra en tidligere anledning, holder Biden opp en silisiumskive med mikrobrikker.
Les også

Russland kan miste tilgangen til moderne mikrobrikker ved en invasjon av Ukraina

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.