JUSS OG SAMFUNN

Eniro fjerner bursdagene

- Folket har talt, sier selskapet.

Etter massive reaksjoner velger nå Eniro å fjerne bursdager fra alle sine katalogtjenester, som her på Gule Sider.
Etter massive reaksjoner velger nå Eniro å fjerne bursdager fra alle sine katalogtjenester, som her på Gule Sider.

Beslutningen om å publisere nordmenns fødselsdato i Eniros katalogtjenester på internett har skapt en massiv storm siden digi.no skrev om dette søndag kveld.

    Les også:

Publiseringen av disse personopplysningene bryter ikke med loven, men svært mange har likevel reagert på praksisen.

Det som virkelig vakte harme var måten dette var gjort på, uten samtykke. Mange digi.no har vært i kontakt med reagerte dessuten på at det var vanskelig å reservere seg.

Nå snur selskapet. Alle fødselsdatoer skal fjernes fra Telefonkatalogen på Gule Sider i løpet av dagen.

«Folket har talt, bursdagen tas bort!», heter det på selskapets nettsider.

- Basert på debatten de siste dagene har vi valgt å lytte til brukerne våre, sier kommunikasjonsdirektør Bård Hammervold.

Han bedyrer at publiseringen ble gjort i beste hensikt, med tanke på å lage en bedre tjeneste for publikum.

- Vi lanserer nesten ukentlig nye ting for å berike tjenesten vår, men det er tydelig at denne nyheten ikke falt i smak. Det er vi ydmyke for, og velger derfor å overlate til brukerne selv om de ønsker å publisere sin fødselsdag.

Eniros publisering av folks fødselsdato er ikke unik. Andre nettjenester gjør akkurat det samme, blant annet Aftenbladets skattelister ved søk etter tall fra 2001.

Har bidratt til viktig debatt

Eniro velger samtidig å peke på at saken har bidratt til å skape en debatt om misbruk av ulike former for persondata som ligger ute på Internett.

- Informasjonsteknologien åpner for misbruk, og de som setter seg det fore vil klare å tilkjempe seg en annen persons identitet selv om informasjonen ikke ligger på Telefonkatalogen. Men det er like fullt å anse som en straffbar, kriminell handling. Vi vil oppfordre alle som har mistanke om at deres ID har blitt misbrukt som følge av at fødselsdagen har blitt publisert på Telefonkatalogen, om å politianmelde forholdet, sier Hammervold.

    Les også:

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.