Enitel kjøper Telia for 2 milliarder

Som ventet kjøper det energiverk-baserte teleselskapet Enitel Telia Norge fra Telia/Telenor. Men prisen på to milliarder kroner er langt høyere enn ventet.

Som ventet kjøper det energiverk-baserte teleselskapet Enitel Telia Norge fra Telia/Telenor. Men prisen på to milliarder kroner er langt høyere enn ventet.

Som ventet vant Enitel dragkampen om hvem som skulle få kjøpe Telias norske virksomhet og nettverk, for Enitel var den eneste som vil kjøpe hele selskapet. Men prisen ble drøy. Telia hadde indikert 1,5 milliarder kroner, men fikk to milliarder.

Kjøpesummen inkluderer dog en del tjenester som "Telia AB skal levere i en bestemt periode", skriver Enitel noe kryptisk i sin børsmelding.

Med oppkjøpet av Telia blir Enitel en mektig teleaktør med et landsdekkende høykapasitets-nettverk for både tale og datatrafikk. Fra før av har det energiverk-baserte selskapet spunnet fiberkabler rundt høyspentledninger og dannet et basisnett som dekker Norge. Men selskapet står overfor store økonomiske utfordringer om å tjene penger på sine milliardinvesteringer.
Les om Enitels ambisiøse planer:
Enitel kjøper Telia Norge?
Enitel henter 700 millioner - vil kjøpe Telia
EniTel ikke i pluss før i 2002
Telia Norge selges som en del av den avtalen Telenor/Telia inngikk med EU for å få lov til å fusjonere. For å ikke radere ut all konkurranse i Norge, måtte Telia blant annet selge sitt norske teleselskap.


Enitel overtar Telia Norge allerede i løpet av i slutten av januar. Enitel har gjennom ferske emisjoner allerede hentet inn mye av det kjøpssummen de skal betale, men planlegger en til på 100 millioner kroner.

Og pengene skal få ben å gå på, for både Telia Norge og Enitel taper penger. I de tre første kvartalene i år omsatte Telia Norge for 485 millioner kroner med et driftsresultatet på minus 261 millioner kroner..

Som en del av avtalen med Telia AB vil deres avtale med NorSea Com endres slik at Enitel skaffer seg internasjonal linjetilgang og øker sine muligheter i Sverige. Enitel og Telia AB skal kjøpe fiberlinjer fra NorSea Com mot nedbetaling av gjelden i NorSea Com.

digi.no vil følge Enitel/Telia-fusjonen utover dagen.

Til toppen