Enitel ønsker å lage mobilnett

Enitel, E-verkenes teleselskap, ønsker å starte nytt mobiltele-selskap. Dermed hardner kampen om hvem som skal få lage de fire UMTS-nettverkene.

Enitel, E-verkenes teleselskap, ønsker å starte nytt mobiltele-selskap. Dermed hardner kampen om hvem som skal få lage de fire UMTS-nettverkene.

I en børsmelding i dag morges flagger Enitel sin interesse i kampen om mobiltelefon-kundene. Etter oppkjøpet av Telia Norge sitter selskapet på de to viktigste brikkene for å lage mobiltelefon-nettverk: tomter til basestasjoner og et nettverk for å binde disse sammen. Telia hadde nemlig skaffet seg 250 tomter for plassering av mobiltelefon-basestasjoner, og nettverket har Enitel fra før.

Tomter til basestasjoner hadde Telia etter å ha fått en konsesjon til å lage et GSM 1800-nettverk. Men i fjor høst kuttet selskapet sine planer, trolig fordi Telia og Telenor hadde begynt med fusjonssamtaler.

Med børsmeldingen melder Enitel sine sterke kort i den kommende utdelingen av lisenser til å bygge UMTS-nettverk, arvtageren til GSM. Regjeringen vedtok rett før jul at man skal dele ut fire UMTS-lisenser. (Se artikkelen Konsesjoner kan tildeles innen høsten.)

Telenor og Netcom er selvskrevne kandidater, så da er det bare to lisenser igjen å konkurrere om. I tillegg til Enitel, er det bare Jernbaneverkets teleselskap Bane-Tele som har et nasjonalt linjenett.

Enitel sier at de ikke har tatt noen beslutning på å bli en selvstendig operatør - de vurderer også å leie ut linjenettet sitt til andre mobiloperatører. En mulig kunde er Netcom, som ikke har eget nett til å forbinde basestasjoner.

- Vi vurderer også serviceproviding i samarbeid med Telenor Mobil og/eller Netcom. Foreløpig har vi med andre ord ikke tatt noen beslutning om på hvilken måte vi skal drive mobiltelefoni, sier Øyvind Hauge, leder for integrasjonsledelsen i Enitel.

Enitel ser imidlertid mobiltelefoni som et viktig satsingsområde og et naturlig område for videreutvikling av selskapet.

- Dersom departementet på ny lyser ut den konsesjonen som Telia hadde for GSM-utbygging, finner vi det interessant og vil melde vår interesse, sier Hauge.

Til toppen