Enkel ISDN for iMac

digi.no surfer nå bekymringsløst med DrayTeks nye ISDN-adapter for iMac.

Som ledd i digi.nos serie: "Fokus på iMac" har vi prøvekjørt en ISDN-løsning for iMac, taiwanske DrayTeks isdnVigor 128.
iMac kommer som kjent med innebygd såkalt 56K-modem som gir teoretiske overføringshastigheter opp til "noen-og-femti" kilobit per sekund (Kbps) over analoge linjer. I virkeligheten oppnår man vesentlig lavere ytelse via slike modem.
Med ISDN-adapteren, isdnVigor 128, får man lovet 64 Kbps ytelse og surfingen går som en drøm. DrayTek har selvfølgelig designet isdnVigor 128 med tanke på iMac, i matchende turkis finish.


Det følger med en kort, oversiktlig og enkel manual hvor det greit beskrives hvordan man installerer isdnVigor 128 i en fem-stegsprosess. Steg nummer én, for dem som har første versjon av iMac, er å installere et lite program ("iMac Update 1.0.smi") som oppgraderer USB-støtten i iMac. For dem med nyeste versjon av iMac er dette unødvendig. Deretter eksekverer man installasjonsprogrammet "isdnVigor 128 Installer."

Tredje steg er å koble adapteren til iMac via USB-grensesnittet (ikke telefonuttaket). Adapteren er plug-and-play og hot-swap-kapabel, hvilket betyr at man ikke behøver å skru av Mac-en for å koble til eller fra. Deretter kobler man en ISDN-plugget telefonledning til adapteren og til ISDN-støpselet i veggen.

For å sette opp modemet i Mac OS, kan man selv gå direkte inn i kontrollpanelet og velge "modem." (Alternativt kan man bruke Apples egen agent for Internett-installasjon, hvor man fyller inn informasjonen ved å besvare spørsmål fra agenten.) Deretter skal man simpelthen gjøre to raske valg som er godt beskrevet i instruksjonsboka.

Etter det velger man "TCP/IP settings" i kontrollpanelet og fyller inn tre poster med informasjon som beskrevet. Et viktig punkt er å kjenne TCP/IP-nummeret på navneserveren hos aksessleverandøren du bruker. Dette må gjøres eller så vil man ikke kunne få opp nettsteder i nettleseren. Man får kontakt med serveren når man logger seg inn, men man får feilmeldinger i nettleseren. Dette skjedde med undertegnede og jeg kastet bort endel unødig tid på feilsøking.

Når dette er fylt ut, er det bare å logge seg på nettet ved hjelp av Remote Access i kontrollpanelet ved å fylle inn brukernavn, passord, og telefonnummer til aksessleverandøren. (For å logge seg på umiddelbart forutsetter det at man har skaffet seg en konto hos en aksessleverandør.)

isdnVigor 128 fungerer meget bra og bortsatt fra tabben min ved å unnlate å taste inn nummeret for navnetjeneren hos min aksessleverandør, bør installasjonsprosessen gå greit og ikke ta mer enn fem til ti minutter totalt.

Adapteren er tilgjengelig umiddelbart og koster rundt 1.500 kroner eksklusive merverdiavgift fra Apple-forhandlere. Den importeres og distribueres av Connect AS i Asker utenfor Oslo.

Litt bakgrunn om modem og ISDN-adaptere:
Selv om man ofte snakker om ISDN-modem (modulator-demodulator), er dette strengt tatt ikke korrekt. Sterkt forenklet kan man si at et modem konverterer (modulerer) digital informasjon (fra avsendende datamaskin) til analog informasjon som går gjennom telelinjene for så å bli konvertert tilbake (demodulert) til digital informasjon (til mottagende datamaskin).

ISDN-adapteren er ikke noe annet enn et protokollstyrt grensesnitt som behandler digital informasjon til og fra en datamaskin. I og med at signalene går digitalt hele veien er det altså ikke snakk om noen modulering eller demodulering.

Til toppen