FORBRUKERTEKNOLOGI

Enkel Linux-pc for seniorer

Telikin har berøringsskjerm med eget grensesnitt, og leveres med support.

Telikin skal være så enkel at seg oldefar kan lære å bruke den.
Telikin skal være så enkel at seg oldefar kan lære å bruke den.

Det er kjent at deler av den eldre garden har problemer med å ta i bruk IKT-hjelpemidler som mobiltelefon og pc. En utbredt forklaring er at brukergrensesnittet er for vanskelig, funksjonaliteten for omfattende og vedlikehold og oppdateringer for krevende.

Et lite amerikansk selskap, Venture 3 Systems, har søkt å bøte på dette ved å satse på Telikin, en stasjonær pc for seniorer.

Telikin er en pakkeløsning med maskin, programvare og support. Selve datamaskinen leveres av MSI. Venture 3 legger inn Linux og tilpassede applikasjoner, og et eget skall for brukergrensesnittet. Skjermen kan være på 18 tommer eller 20 tommer. Den kan betjenes med mus eller tastatur, samtidig som det er en berøringsskjerm. Grensesnittskallet tar seg av berøringsskjermen, og legger opp alle applikasjoner etter samme lest. Det betyr begrenset adgang til å forme vinduer på egen hånd, men skal være uhyre enkelt, og lett å sette seg inn i.

Det er innebygget kamera, mikrofon og høyttalere. Maskinene har tokjernet prosessor, fra 2 gigabyte minne og oppover, disk fra 320 gigabyte, fire USB-utganger, seks-i-ett minnekortleser og trådløst nettverk. Leverandøren ordner med at noen kommer hjem for å installere den og sikre at alt virker. Alle oppdateringer av system- og programvare styres av leverandøren. De første 60 dagene er support gratis, og hvis man i løpet av de 60 første dagene finner at man ikke ønsker å beholde maskinen, leverer man den tilbake og får pengene igjen. Blant tjenestene er online sikkerhetskopiering. Support kan også ordnes ved å utpeke en ressursperson til «Tech Buddy» og utstyre vedkommende med en egen klient til pc eller Mac.

Bildet nedenfor viser hvordan grensesnittet er organisert.

Telikin skal være så enkel at seg oldefar kan lære å bruke den.
Telikin skal være så enkel at seg oldefar kan lære å bruke den.

De store blå feltene til venstre står for hver sin grunnleggende funksjon – hjem, videotelefon, kalender, web, nyheter, værmelding, telefon (Skype), e-post, Facebook, foto, spill og så videre – som aktiveres når feltet berøres. Alt skal være tilrettelagt med tanke på at alle grunnleggende gjøremål skal fungere uten utfordringer. All skrift skal være stort og godt lesbart, og kan justeres.

Konseptet begrenser selvfølgelig bruksområdet til de ferdige tjenestene. Tanken er vel at dersom gamla trenger enda mer, er hun samtidig moden for en mer vanlig pc.

I Wall Street Journal har Walter Mossberg publisert en anmeldelse som erkjenner de gode hensiktene, men kritiserer deler av gjennomføringen. Han mener forenklingen har gått for langt i noen tilfeller, for eksempel ved at e-postklienten ikke gir alternativet «svar alle». Han har også avdekket feil, som problemer med fotografier som vedlegg til e-post.

Reaksjonen fra leverandøren var jevnt over at de var klar over feil og mangler, og var i ferd med å fikse dem.

Telikin er foreløpig ikke tilgjengelig i andre land enn USA. En eventuell etablering i Norge kan være vanskelig, gitt det høye servicenivået – med derav følgende utgifter – som konseptet krever.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.