Enkel løsning for HTML5-video i IE

Det hele er basert på åpen kildekode.

Enkel løsning for HTML5-video i IE

I motsetning til de andre vanlige nettleserne, støtter ikke dagens utgaver av Microsofts Internet Explorer video-elementet som er en del av den kommende HTML5-spesifikasjonen.

I stedet for å vente på at Microsoft kanskje får dette på plass i Internet Explorer 9, har flere aktører begynt å se på mulighetene for å gi dagens versjoner av IE mulighet for å spille av videoer som tilbys på denne måten.

Digi.no har allerede skrevet om Hightgate media suite, en kommende løsning fra selskapet Nuanti, som tilbyr støtte for videoformatet Ogg Theora ved å utnytte funksjonalitet i Microsoft Silverlight-plugin.

Men det finnes en løsning som kan testes allerede nå. Den tyske utvikleren Cristian Adam lager på fritiden DirectShow-filtre for Ogg Vorbis, Speex, Theora og FLAC til Windows. I den nyeste utgaven av denne pakken, oggcodecs_0.82.16930, har Adam inkludert en liten IE-plugin som gir nettleseren støtte for avspilling av Ogg Theora-video via video-elementet.

Løsningen er langt fra ferdigtestet, men ser ut til å fungere ganske godt - i all sin enkelhet. Lenken nedenfor peker til et fungerende eksempel. Det vil dukke opp et spørsmål i nettleseren om å godkjenne kjøring av programtillegget før videoen kan startes.

Test videoen ved å klikke her: videotest (1 kB)

Brukergrensesnittet som tilbys er mye enklere enn det som tilbys i andre nettlesere. Videoen startes og stoppes ved å klikke på den, men det er så langt ingen kontroller for spoling eller annen form for navigering.

Avspilling av Ogg Theora-basert video i en HTML5-basert løsning med Internet Explorer.
Avspilling av Ogg Theora-basert video i en HTML5-basert løsning med Internet Explorer.

Løsningen betyr ikke at all Theora-basert video som tilbys i video-tagger på websider vil fungere. Det virker ikke som om pluginen inkluderer støtte for JavaScript-funksj0ner knyttet til elementet, og taggen vil måtte utstyres med følgende parameter for å fungere:

xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml/video"

Dermed vil nettsteder som ønske både å benytte HTML5-video og Theora-formatet, samt tilbys en viss støtte for dagens versjoner av Internet Explorer, måtte gjøre visse tilpasninger på websidene hvor videoene tilbys.

Video ved hjelp av HTML5 er uansett et uferdig område, ikke minst på grunn av formatproblematikken. Dette skyldes først og fremst de begrensede mulighetene åpen kildekode-baserte nettlesere har til å støtte det patenterte H.264-formatet.

Mange håper at Googles oppkjøp av videoselskapet On2 skal kunne løse dette. Oppkjøpet ble avsluttet fredag i forrige uke. I et åpent brev til Google, oppfordrer kampanjesjef i Free Software Foundation, Holmes Wilson, selskapet til å benytte muligheten til å skyve proprietære teknologier for webbasert video ut på sidelinjen, ved å tilby videoteknologiene Google nå får tilgang til, med en ugjenkallelig, royaltyfri lisens.

Det er foreløpig ganske begrenset hva Google selv har sagt om On2-oppkjøpet. Det hittil siste stod i en pressemelding som kom på fredag i forrige uke.

- Vi er begeistret over å kunne On2-teamet velkommen til Google og til å fortsette å forbedre videoopplevelsen for brukerne på weben. Gjennom rask innovasjon i nettlesere og webstandarder, er Internett i ferd med å bli den ledende utviklingsplattformen. Vi tror at On2s talenter innen ingeniørkunst og teknologi vil være et utrolig aktiva for oss når vi jobber for å forbedre denne plattformen, sier Sundar Pichai, produktsjef i Google.

    Les også:

Les mer om: