Enkel oppskrift for sikre passord

F-Secure viser hvordan man kan ha mange passord som er både trygge og lett å huske.

17. juni 2010 - 11:08

Det finske IT-sikkerhetsselskapet F-Secure oppfordrer alle brukere av nettjenester til å etablere trygge passordvaner, for å minske risikoen for tap av penger og personopplysninger.

Selskapet viser til en undersøkelse som forteller at hver femte nettbruker har kun ett passord som de bruker til absolutt alle tjenester.

– Folk har utallige innloggingssteder og det er fristende å bruke ett passord for alt. Dessverre er dette også oppskriften på å bli svindlet, fordi en hel industri av nettkriminelle finner nye måter å stjele passord og utnytte dem til det fulle, sier Troels Christensen, Channel Manager i F-Secure Norge.

Et første bud er selvfølgelig å avholde seg fra å svare på alle e-poster som ber om personopplysninger for å oppdatere ulike nettjenester. I disse dager sirkuleres for eksempel en e-post som oppgir seg å komme fra Telenor, og som ber opp personopplysninger for å hindre at e-postkontoen blir nedlagt.

Christensen peker på at sosiale tjenester som Facebook vies stadig større oppmerksomhet fra kriminelle elementer, på grunn av den mengden med personlige opplysninger som legges ut der. Den som kaprer et passord til Facebook får innsyn i et vell av konfidensiell informasjon.

– Bruk aldri informasjon som er synlig på Facebook som passord, som for eksempel fødselsdag, navn eller navn på kjæledyr. Jeg anbefaler alle å bruke et par minutter på å lære et system for å lage unike passord. Dette er spesielt viktig for nettjenester hvor personlig informasjon er tilgjengelig, sier Christensen.

Christensen anbefaler å bruke sterke passord, slette konfidensielle e-postmeldinger og å være oppmerksom på nettkriminalitet. Han anbefaler også å ha forskjellige e-postkontoer for ulike tjenester, eksempelvis én for bank og tilsvarende, og én for Facebook og liknende. Antivirus er selvfølgelig påbudt.

Er det mulig å huske et unikt passord for hver passordbelagt nettjeneste vi bruker?

Christensen foreslår denne metoden:

  1. Tenk på en «pin» for passordene dine. Denne delen skal være den samme for alle passordene, og bør bestå av tre eller flere tegn, for eksempel «25!». Dette må du holde hemmelig og huske.
  2. Lag en kode for hver nettjeneste du trenger passord til. For eksempel «aMa» for Amazon og «gMa» for gmail.
  3. Fortsett å lage passordet med fire eller flere tilfeldige tegn, for eksempel 2299 eller xy76. Du bør bruke forkjellige tilfeldige tegn for hvert enkelt passord.
  4. Skriv ned del 2 og 3 og oppbevar det på et trygt sted slik at du ikke glemmer det. I dette eksemplet vil du ha en lapp i lommeboken med følgende:aMa2299

    gMaxy76

  5. Når du bruker passordene, legger du til «pin» fra del 1. Dette skal du ikke skrive ned noe sted. Du kan velge hvor i passordet du legger inn «pin». I eksemplet hvor vi valgte «25!», ender vi opp med to passord. F.eks:aMa229925! eller 25!aMa2299

    gMaxy7625! eller 25!gMaxy76

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.