BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enkelt å beskytte seg

27. mai 1997 - 15:14

Microsofts verktøy mot makrovirus er innebygget i Office 97. Et tillegg til Office 95 kan lastes ned gratis fra selskapets websted.

Det dreier seg ikke om en scanner som varsler deg om mulige makrovirus. Beskyttelsen er langt enklere. Du varsles dersom dokumentet du er i ferd med å åpne, inneholder makroer. Du får da valget mellom å åpne filen uten å eksekvere makroene, åpne filen på vanlig måte, eller å la være å åpne filen.

Beskyttelsen bygger altså på det enkle prinsippet: Er du i tvil så velg alternativet der du åpner filen uten å eksekvere makroene.

Varslingen kan slås av og på i Office 97. I Office 95 og tidligere utgaver av Microsofts kontorapplikasjoner er varslingen ikke standard, men må lastes ned spesielt, fra nettstedet nevnt til høyre i denne artikkelen.

- Årvåkenhet overfor makrovirus hører til blant de nye ferdighetene folk må lære seg for sikker dokumentutveksling over Internett, sier Seierstad. - Får jeg dokumenter fra interne kilder vet jeg at eventuelle makroer er godartede. Får jeg fra eksterne kilder, velger jeg bestandig å åpne dokumentet uten å kjøre makroene. Det er som med alt annet sikkerhetsutstyr: Vi har ansvaret for at verktøyene er på plass. Det er opptil brukeren å benytte dem.

Seierstad peker på at Word 6 og Word 7 i stor grad er bygget opp rundt et eget makrospråk, og at det kan hende at makroer fra en norsk versjon ikke fungerer på en amerikansk utgave. Makrospråket for alle Office 97-applikasjonene er Visual Basic for Applications, og her vil absolutt alle makroer kunne utveksles på kryss og tvers av nasjonale tilpasninger og de ulike applikasjonene. En ondsinnet makro vil derfor spre seg fort, med mindre man tar den forholdsregelen Microsoft anbefaler, og velger alternativet filåpning uten makrokjøring når man står overfor dokumenter man ikke med sikkerhet vet har bare godartede makroer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.