BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enkelt å flytte Android-apps til PlayBook

RIM lover utviklere mange valgmuligheter med BlackBerry-nettbrett.

RIMs kommende BlackBerry PlayBook.
RIMs kommende BlackBerry PlayBook. Bilde: RIM
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
25. mars 2011 - 15:16

RIM skal den 19. april lansere selskapets første nettbrett, BlackBerry PlayBook, i Canada og USA. I går kom selskapet med detaljer om hvordan det planlegger å sikre brukerne tilgang til et stort utvalg av applikasjoner.

Det kommende nettbrettet leveres med BlackBerry Tablet OS, som er basert på QNX Neutrino RTOS. I utgangspunktet støtter dette applikasjoner basert på standard HTML5 eller Adobe AIR, via henholdsvis BlackBerry WebWorks SDK for Tablet OS og lackBerry Tablet OS SDK for Adobe AIR. I tillegg støttes webapplikasjoner ved hjelp av en WebKit-basert nettleser med støtte for Adobe Flash Player.

Tidligere har det kommet rykter om at det også skal være mulig å kjøre blant annet Android-applikasjoner på PlayBook. Dette har RIM nå langt på vei bekreftet.

Både applikasjoner kompatible med Android 2.3 og Java-baserte BlackBerry-applikasjoner skal kunne kjøres i Tablet OS ved hjelp av to valgfrie, sandkassebaserte kjøremiljøer. Disse kjøremiljøene, eller «app players» som RIM kaller dem, vil kunne lastes ned fra BlackBerry App World, men antagelig ikke før til sommeren.

Det betyr ikke at dagens applikasjoner for Android og BlackBerry kan kjøres i Tablet OS helt uten videre. Det RIM lover at utviklere som lager applikasjoner for disse plattformen skal kunne flytte sine applikasjoner over til til BlackBerry-nettbrettet på en svært enkel måte. Dette skal skyldes en høy grad av API-kompatibilitet mellom plattformene.

I praksis behøver utviklerne angivelig bare å pakke om applikasjonene, signere koden og sende inn Android- og Java-applikasjonen for godkjennelse i BlackBerry App World.

I tillegg til dette, er RIM i ferd med å utvikle BlackBerry Tablet OS Native Development Kit (NDK). En begrenset alfaversjon er nå tilgjengelig, mens en betaversjon kan ventes senere i år. Dette åpner dette for utvikling av systemspesifikke, C/C++-baserte applikasjoner med støtte for flertrådkjøring og maskinvareakselerert OpenGL ES 2.0-basert grafikk.

Det er nå også kjent at spillutviklingsplattformene Ideaworks Labs Airplay SDK og Unity kommer til BlackBerry Tablet OS.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.