Enkelt knep sikrer terrorister mot avlytting

Terroristene er blitt flinke til å bruke IT på enkle og sikre måter. Her er trikset gruppen som sprengte togene i Madrid brukte:

2. mai 2006 - 09:08

Under rettssaken mot en av de terroristene somvar med på å sprenge togene i Madrid 11. mars i 2004, avsløres det nå at muslimske terrorister har blitt ganske kreative i sin bruk av IT.

Elektroniske spor er blitt et av de aller viktigste våpnene myndighetene har mot lukkede, multinasjonale grupper der medlemmene som regel ikke har kriminelle rulleblad, faste adresser eller jobber.

Men teknologien utvikler seg fort og kan brukes på mange kreative måter for å unngå sporing, viser papirer som ble lagt frem under rettssaken mot en av de mistenkte, Hassan El Haski, i Madrid på fredag.

El Haski brukte et enkelt knep for å unngå å sende epost til sine samarbeidspartnere. I stedet for at hver terrorist hadde en epost-konto og sendte eposter til hverandre, brukte de samme konto med et felles bruker-ID og passord. Når man skulle kommunisere med resten av gruppen skrev man en epost og lagret den i "Kladd/Drafts"-mappen.

Dermed kunne alle i gruppen, totalt 29 medlemmer, logge seg på og dele dokumenter på en trygg måte som ikke etterlater seg noen form for elektroniske spor.

En av de mistenkte har fortalt at han ble instruert i at epost-kontoen var den eneste måten å kommunisere med El-Haski. Sjekk Kladd-mappen hver dag, fikk han beskjed om, skriver International Herald Tribune.

Denne form for kommunikasjon er ekstremt vanskelig å overvåke. Kontoen kan ligge lagret på en epost-server hvor som helst i verden og det vil trolig være mye vanskeligere å snappe opp data som sendes til en nettleser/epost-klient for å leses.

Det oppgis ikke konkret hvor epost-kontoen til El-Haski ble lagret, men han skal ha brukt både Yahoo og Microsoft Hotmail.

Kontoen El Haski brukte for å kommunisere og koordinere ble brukt fra sent i 2003 til noen dager etter bombeaksjonen, viser spanske rettsdokumenter.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.