Enkelt utstyr for trådløst lokalnett

Trådløst lokalnett er en hensiktsmessig løsning for både hjem og jobb. 3Coms utstyr er rimelig og enkelt å installere.

Før sommeren fikk digi.no låne to 3Com-produkter for trådløst lokalnett: det rimeligste og enkleste aksesspunktet, (LAN Access Point 2000), og et PC-kort med 3Coms patenterte løsning XJack med innfellbar antenne. Når antennen er trykket inn i kortet, slås kortet samtidig av, slik at det ikke trekker strøm. Denne løsningen gjør det mulig å kortet konstant innfelt i den bærbare PC-en. Kommer du til et sted med trådløst lokalnett, trekker du ut antennen og kortet trår til.

Som bildet viser, er det svært beskjedne ytre mål på basestasjonen. LAN Access Point 2000 kan fås fra blant andre Komplett.no til 2.215 kroner, mva inkludert. Den egner seg mest til privat bruk eller til små kontorer, og mangler de avanserte sikkerhetsegenskapene som kjennetegner de dyrere aksesspunktene, kalt 6000 og 8000.

Korrekt konfigurert er sikkerhetsløsningene langt på vei både hensiktsmessige og tilstrekkelige.

Aksesspunktet kan koples direkte på nettet, for eksempel på et ADSL- eller et kabelmodem, eller på en stasjonær maskin med nettforbindelse. Krysset Ethernet-kabel leveres med.

PC-kortet vi fikk teste, var av typen AirConnect, med proprietære sikkerhetsegenskaper tilpasset 3Coms dyrere aksesspunkter. Den koster 1198 kroner, mva inkludert. Et rimeligere kort, kalt Officeconnect, har den samme XJack-antennen og enkle løsning for å ta vare på konfigureringer overfor trådløse nett man besøker hyppig ("3Com Wireless LAN Manager"), og koster 740 kroner, mva inkludert.

Seinere i år vil en oppgradering gjøre det dyrere kortet mer tiltrekkende. 3Com lover blant annet 802.11d roaming, autonom lastfordeling, automatisk detektering av hvilke nettverk du befinner deg i, VPN-initiering med mer. Oppgraderbar programvare er blant de grunnleggende forskjellene mellom den rimelige og den dyre modellen.

Kort og aksesspunkt var enkle og raske å installere, og fungerte etter hensikten straks de var oppe. Deretter var det bare å nyte friheten av å kunne sette seg hvorsomhelst i huset, og likevel ha full nettilgang.

Les også:

Til toppen