Enkelte Windows 8.1-brukere i knipe

Risikerer å bli nektet sikkerhetsoppdateringer.

Enkelte Windows 8.1-brukere i knipe
Microsoft tilbyr ikke lenger sikkerhetsoppdateringer til Windows 8.1 dersom ikke Windows 8.1 Update er installert. Det er et problem dersom man ikke får installert den store oppdateringen på grunn av feil. Bilde: digi.no

Microsoft kom i forrige uke med Windows 8.1 Update, den store oppdateringen til Windows 8.1 som ble kunngjort under selskapets Build-konferanse uken før.

Alt tyder på at oppdateringen har fungert greit hos de aller fleste, men i en del tilfeller har den skapt problemer. Infoworld nevner noen eksempler her. Men ett problem som har fått spesiell oppmerksomhet rammer først og fremst bedrifter.

Det er nemlig slik at maskiner som hvor oppdateringen er installert, slutter å skanne mot servere med Windows Server Update Services (WSUS) 3.0 Service Pack 2 som er konfigurert til å bruke SSL og ikke har TLS 1.2 aktivert.

Dette kan høres ut som et begrenset problem, men det anses som såpass stort Microsoft holder tilbake distribusjonen av Windows 8.1 Update til WSUS inntil en løsning er klar. Det er mulig hente oppdateringen fra Windows Update Catalog eller MSDN, men Microsoft fraråder dette inntil problemet har blitt løst.*

Dette er i seg selv problemer man nok kan leve med en stund, inntil Microsoft får løst dem. Det virkelige problemet er at Microsoft har hatt så stor tro på at denne oppdateringen ville fungere smertefritt overalt, at selskapet har gjort den til et minimumskrav for å kunne installere nye sikkerhetsoppdateringer.

Brukere av Windows 8.1 som ikke har installert den store oppdateringen, vil ikke bli tilbudt sikkerhetsoppdateringer, verken i mai eller senere.

Nå vil Microsoft helt sikkert greie å løse problemene som Windows 8.1 Update forårsaker, men det kan ta tid, i alle fall dersom årsakene er komplekse og problemene mange. Microsoft må også sørge for at feilfiksingen ikke forårsaker nye feil. Det er ikke gitt at det er tilstrekkelig med knapt fire uker, som er tiden som gjenstår før Microsoft skal rulle ut nye sikkerhetsoppdateringer til blant annet Windows 8.1.

Så langt skal i alle fall én feil ha blitt løst. Feilen skjer under installasjon av oppdateringen, som ender med feilmeldingen «0x80071a91». En oppdatering som fjerner dette problemet finnes her.

Pc-er med Windows 8 som ikke har blitt oppdatert til 8.1 vil derimot bli tilbudt sikkerhetsoppdateringer som normalt.

Oppdatert kl. 21.17: Microsoft har kommet med en oppdatering til Windows 8.1 som skal løse problemet med WSUS. Oppdateringen er tilgjengelig her.

    Les også:

Les mer om: