BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enklere å bruke trådløst nett i Windows 8

Lover raskere og mer integrert oppkobling til WLAN og mobil bredbånd.

Tilkobling til trådløse nettverk av typen WLAN har blitt ganske enkelt i nyere utgaver av Windows. Men støtten for mobilt bredbånd er på ingen måte like gjennomført. Med Windows 8 lover Microsoft å forbedre begge deler.

Mange bruker en ekstern USB-enhet når de skal bruke et mobilt bredbåndsnett. Den første utfordringen brukerne typisk møter, er at det må installeres enhetsdrivere. Dersom disse ikke følger med enheten, for eksempel i et integrert flashminne i USB-enheten, må brukeren i verste fall bruke en annen maskin for å finne og laste ned driveren, før den flyttes over på maskinen som skal brukes og installeres der.

Microsoft har deltatt i et arbeid, sammen med blant annet USB Implementers Forum og leverandører av modem for trådløst bredbånd, om å utvikle en løsning som blant annet vil føre til at slike USB-baserte modem kan bruke en enhetsagnostisk klassedriver. Spesifikasjonen for dette, Mobile Broadband Interface Mode (MBIF) 1.0, ble ferdig i november i fjor. Flere leverandører skal allerede ha begynt å ta i bruk MBIF, sammen med andre operativsystemer enn Windows.

Microsoft skal også gjøre det mulig for brukerne av Windows 8 og mobil bredbånd å koble opp maskinen til en slik tjenesten uten at det må benyttes en egen tredjepartsapplikasjon for dette. Programvaren skal gjenkjenne hvilken mobiloperatør som støttes av modemet for mobilt bredbånd og sørge for oppsettet for oppkoblingen mot denne. Eventuelle applikasjoner knyttet til tjenesten vil automatisk bli lastet ned fra Windows Store.

Siden mange tjenester for mobil bredbånd innebærer at brukerne betaler for hver megabyte som lastes ned, skal Windows 8 også ha funksjonalitet for å begrense og overvåke kostnadene ved slike tjenester. Dersom en bruker, som har maskinen koblet til en mobilt bredbåndstjenesten, beveger maskinen inn i en kjent WLAN-sone, vil Windows 8 automatisk flytte nettverksforbindelsen over til WLAN-et.

Oppdateringer via Windows Update vil ikke bli lastet ned automatisk via mobilt bredbånd med mindre det dreier seg om sikkerhetsfikser som fjerner sårbarheter som kan utnyttes av ormer.

Oppgavebehandleren i Windows 8 viser hvor mye data hver applikasjon har lastet ned. I oversikten er det også en egen kolonne for hvor mye data som har blitt lastet ned via en forbindelse hvor det ikke er fri bruk.

Også WLAN-brukerne skal kunne få en bedre opplevelse med Windows 8. Blant annet loves det at gjenoppkoblingstiden til WLAN etter at pc-en har vært i standbymodus skal være kraftig redusert, slik at dette skal kunne gjøres på omtrent ett sekund i stedet for elleve-tolv.

En del WLAN-soner, både gratis og de som tilbys mot betaling, benytter et webgrensesnitt som brukeren må besøke og logge seg på før WLAN-tjenesten kan benyttes. Windows 8 skal oppdage slike webgrensesnitt og tilby en dialogboks som gjør det mulig for brukeren å skrive inn innloggingsdataene på ett fast sted i brukergrensesnittet.

En annen nyhet er muligheten for å skru av alle radioer i pc-en eller nettbrettet ved hjelp av én knapp i brukergrensesnittet. Dette tilsvarer «flymodus» som støttes av mange mobiltelefoner.

Flere detaljer om støtten for WLAN og mobilt bredbånd i Windows 8 finnes her.

    Les også:

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.