Enklere å flytte fra Windows med ny Ubuntu

Enklere å flytte fra Windows med ny Ubuntu

Flere drivere og forenklet medieavspilling er blant nyhetene i dagens oppgradering av Ubuntu Linux.

Canonical, den kommersielle sponsoren av Linux-distribusjonen Ubuntu, annonserte tidligere denne uken at selskapet skal gjøre versjon 7.04 av Ubuntu tilgjengelig for nedlasting senere i dag.

Den mest populære av Ubuntu-variantene, Desktop Edition, skal nå inneholde et migreringsverktøy for Windows-brukere. Det skal kunne kjenne igjen blant annet bokmerkene og favorittene til Internet Explorer og Firefox, bakgrunnsbildet på skrivebordet og kontaktene i lynmeldingsklientene til AOL og Yahoo.

Det lover bedre multimediestøtte gjennom en ny hjelper som automatisk skal installere codecs som ikke følger med selve distribusjonen. Inkludert er også Avahi, som skal gi støtte for automatisk oppdagelse av delte nettverksressurser, blant annet skrivere. Dessuten loves bedre støtte for trådløse nettverk.

Dessuten tilbyr Ubuntu Desktop Edition nå bedre tynnklientstøtte gjennom mer avansert lydstøtte fra lydserveren PulseAudio, i tillegg til skriverarkitekturen Jetpipe.

I tillegg til den Gnome-baserte Desktop-utgave, kommer også KDE-basert Kubuntu, den undervisningstilpassede Edubuntu og lavende-utgaven Xubuntu i dag i tilsvarende nye utgaver.

    Les også:

Ubuntu Server Edition har også fått en rekke forbedringer gjennom versjon 7.04. Dette inkluderer støtte for maskinvare som skal gi raskere kjøring av virtuelle maskiner. Blant annet støttes Para-Ops og VMI, som skal gi bedre ytelse under VMWares virtualiseringsprodukter.

En annen nyhet er et administrasjonsverktøy som skal gjøre det oppgraderingen av nye Ubuntu-utgaver mer automatisert. Serververktøyet gir administratoren bedre kontroll over hvordan oppgraderingen skal gjøres.

Serverutgaven av Ubuntu skal dessuten ha bedre støtte for flerkjernede prosessorer støtte Processor Data Area og være mer optimalisert for 64-bits arkitekturer.

Det er gjort fordringer knyttet til tidsplanleggingen av tjenester med stor grad av parallellitet. Dette skal gjøre blant annet SQL-servere og webserveren Apache mer tilgjengelig og stabile ved høy belastning.

Den nye serverversjonen vil også inkludere en oppdatert LAMP-stakk, med nye versjoner av Apache, MySQL, Python og PHP. I tillegg er oppdateringer til klyngeløsninger som GFS og OCFS2 inkludert.

Det skal tilbys en supportperiode på 18 måneder til de nye utgavene, noe som innebærer utgivelse av feil- og sikkerhetsfikser.

Ubuntu 7.04 er nå tilgjengelig på denne speilingen ved NTNU.

Neste utgave av Ubuntu, versjon 7.10 "Gutsy Gibbon", skal etter planen lanseres den 18. oktober i år.

Til toppen