BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enklere å klage på IT-feil

Det skal bli enklere å klage på feil i blant annet programvare, men da kan du ikke ha lastet programmet ned over Internett, forklarer Justisdepartementet.

20. mars 2002 - 06:54






Men norsk lov overprøver alle typer arrangementer av typen "når du åpner eller tar i bruk denne programvaren godtar du følgende" som blant annet Microsoft benytter seg av. Særlig som privatkunde har du ufravikelige rettigheter uansett hva du har trykket på eller undertegnet under installasjoner.





digi.no kjenner til minst ett tilfelle der en bruker har fått erstatning fra Microsoft etter at installasjonen av en Office-pakke havarerte maskinen hans (kunden var selv patentjurist mens sønnen var høyesterettsadvokat...).



Blant annet ønsker Regjeringen å forenkle og utvide reglene om rett til retting og omlevering ved mangler. Det skal bli noe lettere for forbrukeren å heve et kjøp, og det foreslås en uttrykkelig regel om at forbrukeren skal få rett til en erstatningsgjenstand hvis selgerens avhjelp vil medføre at kjøperen i mer enn en uke vil bli avskåret fra å bruke tingen. Regjeringen foreslår også at selgeren som hovedregel ikke skal ha rett til å foreta mer enn to avhjelpsforsøk for samme mangel. Regjeringen ønsker også å styrke forbrukerens bevismessige stilling ved mangler. Det foreslås også en viss justering av reklamasjonsreglene til forbrukerens fordel.





du har bare kjøpt en lisens til å bruke den

Konklusjonen til regjeringens nye lov kan kort oppsummeres slik: Kjøper du programvare som er levert på en fysisk gjenstand, det vil stort sett si en CD, omfattes det av forbrukerkjøpsloven og du har store rettigheter til å klage og få erstatning.


Du kan lese mer om den nye loven her. Punktene om IT-kjøp ligger under kapittel 3.


Det er ikke klart når regjeringens forslag til ny forbrukerlov kommer opp i Stortinget og når den eventuelt vil tre i kraft.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.