Enklere administrasjon med neste Mac-server

Også serverutgaven av Mac OS X Leopard vil bli lansert i oktober. En wikiserver er blant nyhetene.

Enklere administrasjon med neste Mac-server

Til nå har stort sett alt snakk om Leopard-utgaven av Mac OS X handlet om klientversjonen, men Apple skal også slippe Mac OS X Server version 10.5 i oktober i år. I tillegg til nye versjoner av en rekke av de eksisterende komponentene, er det også inkludert ny funksjonalitet. Totalt melder Apple at serverversjonen vil inkludere mer enn 250 nyheter.

Apple har lagt vekt på at den nye serveren skal kunne benyttes av mindre selskaper og arbeidsgrupper uten egen IT-avdeling. Serveren skal blant annet kunne automatisk konfigurere Leopard-klienter for bruk av serveren.

Dette inkluderer deling av filer og oppsett av programmene Mail, iCal, iChat, Address Book og VPN. Leopard Server inkluderer også et nytt oppsettsgrensesnitt med blant annet et tilstandssjekk av nettverk, en ny applikasjon for serverinnstilling og en Dashboard-widget som viser serverstatusen.

Inkludert er dessuten en Wiki-server som skal gjøre de mulig for grupper å opprette og redigere prosjekt-websider ved hjelp av få museklikk. Serveren vedlikeholder en komplett historikk over endringer og gjør det mulig å slå sammen eller sammenligne ulike versjoner.

Ved hjelp av Xgrid og programmet Podcast Producer, kan serveradministratorer kode video og podcasts ved å utnytte regnekraften i tilknyttede Mac-klienter i nettverket.

Leopard Server inkluderer iCal Server, som i likhet med klientprogrammet tar i bruk CalDAV-standarden for integrasjon med flere andre kalenderprogrammer, inkludert Mozillas Sunbird og OSAFs Chandler. Serveren skal kunne hjelpe brukere med blant annet å koordinere begivenheter og møter seg i mellom.

    Les også:

Leopard leveres med 64-bits utgaver av mange av kjernetjenestene, inkludert Apache 2, MySQL 5, Postfix, Cyrus, Podcast Producer og QuickTime Streaming Server. Men serveren kan også kjøre 32-bits programvare.

Andre nyheter er forbedret fildeling- og rettighetskontroll i Server Admin 4, mulighet for sikker lynmeldings-kommunikasjon på utsiden av bedriftens brannmur med iChat Server 2, lagring av eksterne brukeres hjemmekatalog på eksterne Firewire- eller USB-enheter, et nytt arbeidsflytsbasert verktøy for å lage diskavbildninger og bitrate-tilpasning basert på 3GPP Release 6 i QuickTime Streaming Server 6, noe som skal gi mer stabil levering av innhold til mobiltelefoner.

Dessuten er Xgrid 2 nå utstyrt med en GridAnywhere-funksjonalitet som åpner for ad hoc-distribuert databehandling i miljøer uten dedikerte kontrollere. Den nye Scoreboard-funksjonaliteten skal på sin side fordele prioriterte oppgaver til de raskeste av de tilgjengelige prosessorene.

Inkludert mva. vil Mac OS X Server version 10.5 Leopard koste 4490 kroner. Dette inkluderer ti klientlisenser. En versjon med et ubegrenset antall klientlisenser koster 8990 kroner.