Enklere Ajax-utvikling med nytt språk

Et nytt, JavaScript-basert programmeringsspråk skal forenkle utviklingen av klientbaserte webapplikasjoner.

Enklere Ajax-utvikling med nytt språk

Et nytt, JavaScript-basert programmeringsspråk skal forenkle utviklingen av klientbaserte webapplikasjoner.

Forskere ved Brown University i Providence, Rhode Island, har utviklet et nytt programmeringsspråk som skal nøte kravene knyttet til moderne klientbaserte webapplikasjoner.

Språket, Flapjax, er ikke designet fra bunnen av, men er i stedet et tillegg på toppen av JavaScript. Det kan enten kompileres til JavaScript, eller benyttes som et bibliotek i JavaScript.

Blant de viktigste egenskapene ved Flapjax er at det støtter en malbasert syntaks som gjør det mulig å bygge inn kode i en vanlig HTML-side - omtrent som PHP, men koden kan også skrives inn i script-tagger og dermed holdes mer atskilt fra presentasjonsdelen av koden.

Språket er hendelsesdrevet med reaktiv evaluering. Det støtter deling av data med aksesskontroll og tilbyr grensesnitt til eksterne webtjenester.

Flapjax er et temmelig nytt prosjekt. Det ble annonsert i en bloggmelding for knapt to uker siden. Dette er synlig gjennom at blant annet dokumentasjonen virker noe halvferdig, at nettleserstøtten ikke er komplett - det er Internet Explorer som skaper de største problemene og at kompilatoren foreløpig ikke kan lastes ned, men bare er tilgjengelig som en nettjeneste.

    Les også:

Dian Almaer, medgründer av nettstedet Ajaxian.com, sier i et intervju med eWeek at han mener Flapjax er en virkelig interessant teknologi, men at han ikke forventer at den vil ta verden med storm.

- Det er et stort steg å inkludere en kompileringsbit. JavaScript-ere er vant til å bare kaste ut kode som kjører i nettleseren, sier han.

Andre mener at Flapjax vil føre til enda mer spagettikode enn JavaScript alene.

Flapjax er utgitt under New BSD license.

Til toppen