Firefox står foran en stor forbedring av synkroniseringsfunksjonaliteten og en større fornyelse av utseende og brukeropplevelsen.
Den nye versjonen av Firefox Sync er nå tilgjengelig i den testversjonen av Firefox som Mozilla kaller for Aurora. I praksis er dette en alfaversjon, men i utgangspunktet er funksjonalitet i Aurora-utgavene ikke mer enn tolv uker unna å bli inkludert i en stabil utgivelse.
Dersom man har den samme nettleseren på flere enheter, kan synkronisering av brukerdata som bokmerker, passord, historikk og åpne faner være svært nyttig. Dataene lagres i nettskyen og fungerer også som en sikkerhetskopi man kan ty til dersom man av en eller annen grunn må gjenopprette nettleseren.
De fleste nettlesere har i dag slik funksjonalitet, men Firefox Sync begynner å dra på årene og anses nok av noen som litt vanskelig å bruke. For å synkronisere mellom to enheter, må man få generert en kode på den ene enheten og skrive den inn på den andre. Dermed vil ikke synkroniseringen kunne starte før man har hatt tilgang til begge enheter etter tur. Spontane behov blir dermed ikke dekket.
Derfor skal Firefox Sync akkurat på dette området bli mer lik det man finner i blant annet Google Chrome. Mozilla introduserte i slutten av forrige uke det som kalles for Mozilla Firefox Accounts, altså brukerkontoer som man kan logge på fra enhver Firefox-installasjon. Alt som kreves er en e-postadresse og et passord. Kontoene skal kunne brukes sammen med Firefox Sync, men også annen funksjonalitet som Mozilla ennå ikke har offentliggjort.
I dette blogginnlegg er det en teknisk gjennomgang av den nye synkroniseringsløsningen. Det fortelles sikkerheten ikke har blitt skadelidende at løsningen har blitt enklere. Men den avhenger av at man velger et passord som ikke er enkelt å gjette.
Det er i dag mulig for Firefox-brukere å kjøre en synkroniseringstjeneste for Firefox Sync på sin egen server. Dette vil være mulig også med den nye løsningen, ved hjelp av Firefox Accounts Authentication Server.
I første omgang vil den nye Firefox Sync-tjenesten bli rullet ut til de rene nettleserne. Men senere skal den også gjøres tilgjengelig for Firefox OS.
Australis
Aurora-versjonen som nå er tilgjengelig, er også utstyrt med det nye brukergrensesnittet som er kjent som Australis-prosjektet. Målet er en enklere og mer strømlinjeformet opplevelse, hvor oppmerksomheten trekkes mot den åpne fanen og smeltes mer sammen med bakgrunnen. Mozilla beholder overraskende nok et eget søkefelt i toppen av brukergrensesnittet, selv om adressefeltet også kan brukes til søk. Men det vil helt sikkert, som i dag, være mulig å ta vekk.
Menyen er ny og gir raskt tilgang til mye brukte funksjoner og utvidelser. Samtidig skal brukerne ha gode muligheter til å tilpasse brukergrensesnittet til egne behov.