Enorm interesse for æ, ø og å-domener

På under tre måneder har Norid registrert flere tusen nye domenenavn med æ, ø eller å.

På under tre måneder har Norid registrert flere tusen nye domenenavn med æ, ø eller å.

Registreringstjenesten Norid åpnet i mars for å registrere domenenavn med æ, ø, å og andre «avvikende» tegn.

Interessen har vært overveldende. På under tre måneder har det blitt søkt om 8.664 nye domener med enten æ, ø eller å. I tillegg har 144 søkt om domener med samiske tegn eller aksenter i navnet.

Det har ikke vært helt problemfritt ettersom det ikke er alle programmer som støtter æ, ø og år. Norid-sjef Hilde M. Thunem anbefaler derfor at brukerne opererer med flere alternativer. Bærum kommune har for eksempel fått tildelt domenenavn med æ, men bør fortsatt beholde Baerum-domenet.

Norge har i dag 205.000 domener og vokser i snitt med 3.000 nye domener i måneden. Rundt to prosent eller 5.000 av de etablerte domener forsvinner årlig, som følge av at brukerne ikke betaler sin årlige faktura.

– Noen betaler ikke enten fordi de ikke ønsker å beholde domenet eller at de glemmer det, forteller M. Thunem til digi.no.

En domene koster 125 kroner per fakturakontakt, men kan gå ned til 50 dersom det er mange domener fra ett firma. Snittprisen på domener er 80 kroner.

Båt.no var mest ettertraktet da Post- og teletilsynet foretok trekningen av domenenavn med nasjonale tegn.

Regelverket er utvidet slik at det nå er mulig å registrere opptil 20 domenenavn for hver organisasjon, mot 15 tidligere.

Til toppen