Enorm vekst for HTML5-basert video

Apples Flash-nekt trolig en viktig årsak.

Enorm vekst for HTML5-basert video

Apples Flash-nekt trolig en viktig årsak.

Er det en del av den kommende HTML5-spesifikasjonen som er i ferd med å bli tatt i bruk for alvor allerede nå, så er det video-elementet.

Video som vises i nettleseren like enkelt som programvaren lenge har vist bilder, har vært tema i noen år. I dag støtter alle de store nettleserne dette, bortsett fra Internet Explorer. Men Microsoft får funksjonaliteten på plass i IE9, som trolig kommer i begynnelsen av 2011.

Det er nok mange som har eksperimentert med HTML5-basert video en stund, men først i fjor høst kunngjorde et større videonettsted, Dailymotion, at det ville basere tjenesten på video-taggen.

I januar i år kom Google med en betaversjon av HTML5-utgaven av YouTube. Senere har også flere andre aktører kommet etter.

Nettstedet MeFeedia har gjort gjentatte undersøkelser om utbredelsen av HTML5-basert video og melder nå at 54 prosent av webvideoene er tilgjengelig for avspilling i HTML5. Dette er mer enn en dobling siden mai og mer enn fem ganger så stor andel som i januar. Da kunne bare ti prosent av videoene spilles av i kompatible nettlesere, uten behov for plugins.

Fortsatt er Flash den dominerende avspillerteknologien i pc-miljøer. MeFeedia mener at det er mobilen som har drevet utviklingen framover. Dette gjelder ikke minst Apple iPhone og iPad, som verken støtter Flash eller Silverlight. Men også Android-mobiler spiller av HTML5-basert video.

Ifølge MeFeedia er den typiske løsning bruk av iframe-elementer i stedet for object-elementer, noe som gjør det mulig å veksle mellom avspillere dynamisk, avhengig av enheten som brukes. Også YouTube støtter denne ordningen, noe som er beskrevet her.

Til toppen