Enorm vekst i antallet WLAN-soner

Verden får stadig flere offentlig tilgjengelige WLAN-soner. Slik finner du fram til dem.

Verden får stadig flere offentlig tilgjengelige WLAN-soner. Slik finner du fram til dem.

Det amerikanske nettstedet JiWire.com forsøker å holde oversikt over de tusenvis av WLAN-sonene, også kalt WiFi hotspots, som finnes i verden. Nettstedet har nå registrert mer enn 55.000 ulike soner fordelt på 93 land. Dette skal være en økning på mer enn 55 prosent siden juli i fjor, da nettstedet hadde registrert omtrent 35.000 WLAN-soner.

Flest WLAN-soner finnes det selvfølgelig i USA, som har mer 21.000 av dem, foran Storbritannia med drøyt 9300. London er derimot den byen som har flest - mer enn 1100 - fulgt av Tokyo, med drøyt 850 WLAN-soner.

De fleste WLAN-sonene koster penger å bruke, en del krever også et fast abonnement. Til tross for dette er også antallet gratissoner i vekst - spesielt i sentrumsområdene av byer. Oversikten til JiWire domineres likevel av kommersielle tjenester ved alt fra flyplasser og hoteller til spisesteder som McDonald's.

- Vi spår en vekst i antallet hotspots på 100 prosent i 2005, sier Kevin McKenzie, daglig leder for JiWire, til Mercury News.

- Hoteller og andre steder som henvender seg til forretningsreisende vil være store bidragsytere til den raske veksten, sier han.

    Les også:

En liten test viser at JiWire.com nok ikke er helt komplett. I Norge tilbyr blant annet Peppes Pizza gratis WLAN-aksess ved over 20 restauranter. Ingen av disse er oppført i JiWires oversikt. Slike hull i registeret skyldes trolig at det i all hovedsak er leverandørene selv må registrere WLAN-sonene sine hos JiWire. JiWire oppgir at det er 273 tilgjengelige WLAN-soner i Norge. Dagbladets oversikt (se nedenfor) inneholder derimot over 500 norske WLAN-soner.

Det finnes heldigvis en rekke andre, tilsvarende tjenester som kan gi utfyllende informasjon. Blant disse er Hotspot-Locations, som har drøyt 26.000 WLAN-soner over hele verden i registeret, WLAN Norge, som fokuserer på Oslo, WLAN Locator, som fokuserer på Europa, inkludert Norge, og Dagbladets norske oversikt.

Til toppen