Enormt arkiv omfavner BitTorrent

Legger ut minst 1,4 millioner (lovlige) filer.

Enormt arkiv omfavner BitTorrent
Bilde:

Internet Archive har lenge tilbudt en enorm samling med filmer, konsert- og radioopptak, bøker, lydbøker, musikk, gamle arkiverte nettsider og mye mer.

Skattekisten blir nå delt ut ved hjelp av fildelingsteknologien BitTorrent.

I skrivende stund dreier det seg om drøyt 1,4 millioner forskjellige filer, som til sammen omfatter nærmere en petabyte med data. Dette er bare starten og omfanget vil øke over tid.

Det hele er offentlig eiendom (public domain) og følgelig fritt tilgjengelig for nedlasting. Det lovlige innholdet har også tidligere vært tilgjengelig, men da over ordinære HTTP-forbindelser.

Ved å spre arkivet også via torrent regner den ideelle stiftelsen at overføringen vil bli raskere og mer tilgjengelig for publikum.

- BitTorrent-protokollen er nå den raskeste måten å laste ned innhold fra arkivet vårt, skriver Internet Archive i en kunngjøring.

Det skyldes at BitTorrent er en såkalt peer-til-peer teknologi, der filene lastes ned fra mange kilder samtidig. Internet Archive har selv to forskjellige datasentre som deler ut innholdet. I tillegg vil alle som laster ned filer bidra til å øke kapasiteten.

Serverne til Internet Archive ser for tiden ut til å slite med kapasiteten (Her er oversikten over alle filene de deler ut), trolig grunnet nyhetens interesse. Men grunnet BitTorrent-teknologiens distribuerte egenskap vil filene, i hvert fall de mest populære, raskt kunne spres til andre torrent-oversikter og søkemotorer.

    Les også: