Enormt underskudd for AMD

Det er svært dyrt å frigjøre seg fra brikkestøperiet GlobalFoundries.

I februar la AMD fram dette veikartet for prosessorer til nettbrett og bærbare pc-er.
I februar la AMD fram dette veikartet for prosessorer til nettbrett og bærbare pc-er. (Bilde: AMD)

Det er svært dyrt å frigjøre seg fra brikkestøperiet GlobalFoundries.

AMDs tall for første kvartal viser en omsetning på 1,59 milliarder dollar – mot 1,61 milliarder dollar i første kvartal 2011 – og et nettoresultat etter skatt på minus 590 millioner dollar, mot et overskutt på 54 millioner for et år siden.

Det store underskuddet skyldes i all hovedsak en nedskriving på 703 millioner dollar som følge av et reforhandlet forhold til brikkestøperiet GlobalFoundries før påske.

Den restrukturerte avtalen kom etter at produksjonsproblemer hos GlobalFoundries hadde ført til leveranseproblemer for AMD. Den nye avtalen gjør det mulig for AMD å ty til konkurrerende brikkestøperier.

Når AMD trekker GlobalFoundries-nedskrivingen og noen andre små engangsposter – særlig knyttet til kjøpet av mikroserverleverandøren SeaMicro – fra regnskapet framstår de med et «non-GAAP» driftsresultat på 138 millioner dollar (fram 50 prosent) og et nettoresultat etter skatt på 92 millioner dollar (fram 64 prosent).

AMDs omsetning fordeler seg på to produktkategorier, henholdsvis prosessorer til pc-er og servere («Computing Solutions») og grafikkprosessorer.

Sammenliknet med samme kvartal i fjor (som var én uke lenger enn årets) står omsetningen av prosessorer stille på 1,20 milliarder dollar. Avdelingens driftsresultat bedres med 24 prosent til 124 millioner dollar.

Innen grafikkprosessorer faller omsetningen med 6,8 prosent til 382 millioner dollar. Driftsresultatet dobles nesten, fra 19 millioner dollar til 34 millioner.

AMD spår en omsetningsvekst på rundt 3 prosent i inneværende kvartal, til 1,63 milliarder dollar. Det er ifølge Bloomberg over analytikernes forventning på 1,59 milliarder dollar, og tolkes som et tegn på kommende bedring i pc-markedet.

Tallenes bekreftelse av gode utsikter og bedre marginer sendte AMD-aksjen opp 2,9 prosent. Aksjen har lagt på seg 48 prosent siden nyttår.

Til toppen