BEDRIFTSTEKNOLOGI

Enron knyttet til økte DRAM-priser

En rapport fra den amerikanske investeringsbanken Fechtor Detwiler knytter Enron til økningen i DRAM-priser i fjor høst.

12. feb. 2002 - 13:02

Det britiske nettmagasinet The Register har fått tak i et eksemplar av rapporten fra Fechtor Detwiler. Den er dessverre ikke tilgjengelig gjennom selskapets nettsted.

Prisen på minnebrikker - DRAM - begynte plutselig å øke seint i fjor høst, og la seg i slutten av januar i et leie 200 prosent over nivået fra i begynnelsen av november.

Fechtor Detwiler mener prisøkningen, som sammenfaller i tid med sammenbruddet i Enron, kan i det minste delvis forklares med utgangspunkt i en tjeneste som dette selskapet lansert tidligere i fjor gjennom en nyopprettet Global Semiconductor Services Group. (Denne delen av Enrons nettsted er fortsatt oppe, og peker stadig på en prisliste for minnebrikker, datert 7. november 2001.)

Tjenesten ble døpt DRAM Price Risk Management, og var ment som en ordning for å tilby store forbrukere av minnebrikker stabil tilgang til kretsene og til stabile priser, mot at Enron tjente på risikoen ved å utsette seg for varierende tilgang og pris i dette svært urolige markedet. I fjor høst var for eksempel prisnivået til grossist bare en brøkdel av produksjonskostnadene.

I rapporten heter det at Enron hadde kontakt med alle store produsenter, og med store avtakere som Dell og Compaq. I hvilken utstrekning det ble underskrevet virkningsfulle kontrakter innen Enron ramlet overende, er ifølge rapporten gjenstand for noe uenighet. Det som er klart er at Enron la ned tjenesten når selskapets problemer ble offentlig kjent, og at dets minnebrikkekanal ble stengt. Men involverte meklere hadde fått tilstrekkelig kunnskap til markedet til å utnytte situasjonen, kontrollere tilgangen, og presse opp prisene.

Imens er produksjonen dels redusert, dels lagt om til mer avanserte brikker. Følgen vil bli at produsentene kan legge seg på et nytt prisleie der de mest effektive får levelige marginer.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.