JUSS OG SAMFUNN

Enron-republikanere saksøker frimodighet på web

Ledende republikanere i Texas har mottatt opptil 227.000 dollar fra Enron. De vil saksøke et harselerende nettsted for "misbruk av varemerker".

18. feb. 2002 - 14:00

Skandalerammede Enron er kjent for tette bånd til ledere i det republikanske partiet, og for generøse bidrag til partiets valgkamp. Mange politikere har levert bidragene tilbake til boet, som plaster på sårene til de mange tusen Enron-ansatte som konkursen har etterlatt på bar bakke.

Slike ettertanker preger ikke de fremste republikanske kandidatene i delstaten Texas, der de mottatte bidragene synes å være proporsjonale med delstatens enorme geografiske utstrekning. Guvernør Rick Perry og justisminister (attorney general) John Cornyn har mottatt henholdsvis 227.075 dollar og 193.000 dollar de siste årene. Begge står på gjenvalg til høsten, og begge tviholder på Enron-bidragene de har fått.

En kreativ medarbeider i demokratenes lokale valgkampapparat, Kelly Fero, har med egne midler opprettet parodien Enron owns the GOP.com/ (GOP, eller "grand old party", er en tradisjonsrik betegnelse på det republikanske partiet) på Texas-republikanernes offisielle nettsted. I formen er parodien en tro kopi av originalen, bortsett fra at

er erstattet med

og at

er erstattet med


I tillegg er selvfølgelig alle artiklene erstattet med harselerende avsløringer om pengegavene og politikernes bortforklaringer av dem, og av parodistedets dekning i mediene.

Republikanernes Texas-organisasjon har skrevet et høytidelig brev til nettstedet, der det varsles søksmål for misbruk av partiets varemerker, og fordi folk kan forledes til å ta feil av parodien og originalen, trass i ulikhetene i innhold, og trass i at parodien proklamerer iøynefallende "brought to you by Enron".

Justisminister John Cornyn innrømmer at amerikansk lovgivning unntar eksplisitt parodier fra varemerkebestemmelsene, men fastholder i fullt alvor at folk kan "forvirres" av parodien.

Han kommenterer ikke den reelle forvirringen folk kan føle når de leser om den fantastiske serien med "tilfeldigheter" der Enrons utbetalinger av bidrag til guvernør Perry er blitt fulgt opp av utnevnelser og andre tiltak til selskapets gunst.

Kelly Fero sier han vil fjerne de uthengte kandidatene fra nettstedet straks de betaler tilbake bidragene de har fått.

Eksperter innen amerikansk varemerkelovgivning sier til mediene at alle må skjønne at det aldri har vært meningen å bruke den til å underslå kritikk.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.