Entra svidde fingrene på datasenter

Tapte penger på salg.

Statlige Entra Eiendom brant fingrene da de skulle satse på datasenter-drift på Fet utenfor Oslo.
Statlige Entra Eiendom brant fingrene da de skulle satse på datasenter-drift på Fet utenfor Oslo. (Bilde: Entra Eiendom)

Tapte penger på salg.

Greenfield datasenter ble et kostbart eventyr for det statlige eiendomsselskapet Entra Eiendom, viser selskapets regnskap for tredje kvartal.

Entra Eiendom sjokkerte markedet da de tidligere i år kunngjorde at de skulle bygge det de selv kalte «verdens beste datasenter» på Fet utenfor Oslo.

Men eventyret var kortvarig. I resultatet for tredje kvartal økte driftskostnadene til eiendomsselskapet med 12 millioner kroner. Hovedårsaken var at selskapet måtte ta et tap på «nedskrivning av aktiverte konseptkostnader på Greenfield Datacenter», fremgår det av selskapets kvartalsrapport.

Ikke lang tid etter at Entra Eiendom presenterte sine ambisiøse datasenter-planer gikk imidlertid selskapets direktør på dagen etter uenighet med styret. Det ble også sådd tvil om selskapet ville stå bak satsningen på datasenteret, noe som gjorde at IT-kjempen Evry trakk seg ut av forhandlingene med Entra-selskapet.

Usikkerheten endte med at Lefdal Mine Datacenter, som planlegger et stort gruvebasert datasenter i Måløy, kom inn på eiersiden. De kjøpte Entras datasentereventyr og fikk 67 prosent av aksjene mens Entra satt igjen med resten.

– Vi har ikke ønsket å oppgi det eksakte tallet, men vi har hatt høyere kostnader enn det vi fikk ved salget til Lefdal Gruve, sier konstituert direktør i Entra, Anne Harris, til Dagens Næringsliv torsdag. Hun tok tidligere i høst over jobben etter Rune Olsø som måtte gå fra jobben som Entra-topp på grunn av uenighet i selskapets styre.

Kort tid etter at Entra solgte store deler av sitt datasenter-eventyr meldte Evry at de har inngått en intensjonsavtale med Greenfield. Nå er planen å åpne datasenteret allerede andre kvartal 2014.

    Les også:

Til toppen