OVERVÅKING

EOS-utvalget: PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger

PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo.
PSTs hovedkvarter i Nydalen i Oslo. Bilde: digi.no
5. des. 2019 - 13:02

EOS-utvalget retter skarp kritikk mot Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for å hente inn en stor mengde opplysninger om norske statsborgeres flyreiser.

PST har gjennom Norwegians bookingsystem urettmessig skaffet seg tilgang til store mengder opplysninger om norske og utenlandske passasjerer på nasjonale og internasjonale ruter. En slik tilgang har PST ikke hatt hjemmelsgrunnlag for, slår EOS-utvalget fast.

– Vi mener innhentingen har vært – og er – ulovlig, heter det i en pressemelding fra EOS-utvalget torsdag.

Utvalget kritiserer også PST for tjenestens håndtering av saken.

Ni flyselskaper

Torsdag sendte EOS en særskilt melding til Stortinget om saken. Utvalget er oppnevnt av Stortinget for å føre kontroll med etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjenesten.

Ifølge EOS har PST også har fått åtte andre flyselskaper til rutinemessig å sende passasjerlister til tjenesten. I tillegg har opplysninger om anslagsvis 1 million reisende årlig, både norske og utenlandske, blitt oppbevart i flere måneder.

Fortsatte etter kritikk

EOS mener også det er svært kritikkverdig at PST har videreført innhentingspraksisen etter at utvalget i 2014 kritiserte tjenesten i én konkret sak for ikke å ha lovhjemmel for slik innhenting.

– PST har ikke hatt tilstrekkelig internkontroll og dokumentasjon av egen innhentingsvirksomhet, heter det i pressemeldingen.

Norwegian vil ikke kommentere saken.

– Konklusjonen fra EOS er tydelig. Vi har ingen ytterligere kommentarer i denne saken, sier pressekontakt Tonje Næss i Norwegian til NTB.

Slutter med ulovlig innhenting

PST har torsdag publisert en uttalelse om saken.

– PST tar kritikken meget alvorlig, heter det i kunngjøringen.

Det oppgis at de som følge av EOS-utvalgets kritikk umiddelbart har avsluttet den kritiserte praksisen.

– PST har et behov for denne type opplysninger for å forhindre terror og annen alvorlig kriminalitet, men tilgang, lagring og bruk skal selvsagt skje innenfor de legale rammer tjenesten er gitt, blir det påpekt.

Politiets sikkerhetstjeneste sier de har igangsatt et arbeid med revidering av praksis og rutiner for å sikre korrekt innhenting og behandling av passasjerlister.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.