SIKKERHET

EOS-utvalget uroet over økende saksbehandlingstid hos sikkerhetstjenesten

Nasjonal sikkerhetsmyndighet får kritikk for å somle med saksbehandlingen i klareringssaker. Enkelte saker lå over ett år i kø. 

Nasjonal sikkerhetsmyndighet får kritikk i fem av 13 undersøkte saker. Her direktør Sofie Nystrøm.
Nasjonal sikkerhetsmyndighet får kritikk i fem av 13 undersøkte saker. Her direktør Sofie Nystrøm. Foto: Annika Byrde/NTB
29. mars 2023 - 09:48

Det går fram av årsmeldingen fra EOS-utvalget, som ble lagt fram onsdag. Saksbehandlingstid har vært et tema for utvalget i flere år. I fjor uttrykte de bekymring for at saksbehandlingstiden i klareringssaker hadde gått opp på nesten alle områder. Det ble da forutsatt at NSM skulle få sakene unna raskere framover.

– Likevel har saksbehandlingstiden for både klareringssaker og især klagesaker i andreinstans gått ytterligere opp fra 2021 til 2022 hos NSM. Det er en urovekkende utvikling, skriver utvalget.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) får kritikk i fem saker etter at 13 saker var undersøkt. I tre av sakene tok det omtrent et år før NSM foretok seg noe og i den fjerde saken brukte NSM halvannet år på å behandle en klage.

Forsvarets sikkerhetsavdeling får også kritikk i tre saker. Sivil klareringsmyndighet fikk kritikk for å ha brukt ett år og sju måneder på å behandle en klage.

Det er problematisk, sier tilsynets direktør Line Coll om den lange saksbehandlingstiden.
Les også

Datatilsynet: – Vi har et kapasitetsproblem

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.