Eple-festen over for denne gang

MacWorld er over for i år, men mye tyder på at Apples og produkter fra andre tredjeparter vil komme til å få større og større innflytelse i tiden som kommer - selv amerikanske nonner er Mac-frelste, rapporterer Arild Eugen Johansen fra New York.

MacWorld er over for i år, men mye tyder på at Apples og produkter fra andre tredjeparter vil komme til å få større og større innflytelse i tiden som kommer - selv amerikanske nonner er Mac-frelste, rapporterer Arild Eugen Johansen fra New York.

"
MacWorld er nesten over. Alle som har vært her alle tre dagene er utslitt. Ikke fordi utstillingen er så stor, men fordi det er så høy kvalitet på produktene. Og man vil få med seg alt.

Og det er spesielt én teknologi det har handlet om på årets MacWorld: USB og FireWire. Det vrimler av USB-produkter og FireWire kommer kraftig etter.

Som kjent er USB et produkt som Intel har kjøpt og tildels lansert som sitt eget. Det har eksistert en tid, men det det store markedsløftet hr latt vente på seg. Ikke før Apple tok det dristige skrittet og kuttet ut alt annet, serieport og scsi på sin iMac, åpnet veien seg for alle de nye produktene vi har sett her på MacWorld.

Apples eget produkt, FireWire (eller IEEE1394 som noen synes er lettere å bruke), er kanskje mest imponerende. På den blå/hvite G3 kan man kople til 63 FireWire-enheter og de mest delikate saker jeg så her fra VST Technologies kommer i rødt og oransje. Ikke i Apples transparente denne gangen, VST Technologies har laget sin helt egen fargeskala. En 4 GB harddisk er 76 x 142 x 18mm og kan hardkoples til G3-en og kommer deretter opp på skjermen som en hvilken som helst harddisk. Forskjellen er selvsagt at man ikke trenger å sette opp en SCSI-ID for den og den trenger heller ikke en egen strømforsyning. Den overfører data med en hastighet på 4,6 - 5,5 megabyte per sekund og prisen oppgis til omlag 390 dollar i USA.

Ellers lar man seg imponere av de nye 17,3-tommer-skjermene fra SGI (tidligere Silicon Graphics). Dette er ikke billige skjermer akkurat, man må gi $1600 for én, men til gjengjeld er det noe av det mest fantastiske jeg har sett. De kommer i mørk farge, men også under Radius-merket i transparente G3-farger. Når vi vet at en slik skjerm tilsvarer en 19-tommers katodeskjerm (CRT) er det imponerende hvor langt denne teknologien har kommet. Apple har kommet et stykke på vei med sin flate 15-tommer, men pga av høy pris og liten størrelse havner den litt midt i mellom.

De siste produktene som er meget synlige her er videoredigering, web-design og andre grafiske programmer. De finnes i mange utgaver - fra de enkle for manipulering av tekst og gif-animasjoner til de store, tunge for profesjonell produksjon. Litt av vitsen ved å legge MacWorld til New York var jo å fange opp grafiske designere og andre kreative mennesker som det finnes mange av i The Big Apple. Da han som demonsterte Photoshop 5.5 og InDesign spurte den store forsamlingen som flokket seg rundt Adobes stand om hvor mange som brukte Photoshop, Illustrator og QuarkXPress kom alle hendene i været. Det er nok ganske typisk for MacWorld at her finner man entusiastene - med kunnskaper. Hvorfor skulle de ellers reise lange veier for å komme hit to ganger i året og hele tiden måtte gå mot strømmen?

Jeg har truffet mange entusiaster her, men to som kanskje overrasket mest var to nonner som var helt oppslukt av Adobes presentasjon av GoLive for web-design. Så Mac-ere finner man overalt.
"

Til toppen