BEDRIFTSTEKNOLOGI

Epson lager kretskort med blekk

Seiko Epson har videreutviklet selskapets blekkskriverteknologi til også å kunne skape svært tynne kretskort.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. nov. 2004 - 11:43

Epson annonserte tidligere denne uken at selskapet har lykkes i å overføre selskapets blekkskriverteknologi for å utvikle det selskapet mener er verdens første ultratynne kretskort med 20 lag.

Kretskort med flere lag produseres normalt ved å benytte en fotolitografiprosess som lager mønstre i en kobberfolie heftet til et grunnkort. Ifølge Epson har bransjen slitt me då produsere tynne og lette kretskort med høy oppløsning og flere lag på en rimelig måte, fordi den tradisjonelle teknologien blant annet krever relativt tykke kobberlag, forskjellige fotomaskeringer for hvert lag en kompleks prosess for å skape forbindelse mellom lagene, samt store mengder fotoresist og andre kjemikalier.

Forskningsprosjektet ble lansert i juni 2003, med bidrag fra NEDO (New Energy and Industrial Technology Development Organization), et statlig byrå i Japan. Prosjektet strekker seg over tre år, med forhåpninger om kommersiell bruk av teknologien fra og med 2007. Målet for prosjektet er både en dramatisk reduksjon av energiforbruket knyttet til produksjonen av kretskort, og det å kunne produsere små og lette kretskort med høy ytelse for sluttprodukter som informasjons- og kommunikasjonsutstyr.

    Les også:

Epson har nå lykkes i å produsere kretskortprøver med 20 lag ved hjelp av teknologien som tegner mønstre og danner lagene på kortet ved å benytte to typer blekk. Det ene er en blekktype som leder strøm ved at det inneholder mikropartikler av sølv. Mikropartiklene har en diameter på mellom noen få nanometer til noen titalls nanometer. I tillegg benyttes en nyutviklet blekktype som er isolerende.

Blant de andre fordelene med den nye metoden er langt mindre forbruk av materialer, siden mønstrene bare formes i de områdene hvor de behøves, i stedet for over hele substratet. Prosessen er tørr, slik at det skapes minimalt med flytende avfall. Prosessen innebærer færre trinn og krever dermed mindre energi enn fotolitografimetodene. Siden behovet for maskering ikke er tilstede, skal blekkskrivermetoden også være egnet for fleksibel produksjon i små kvanta.

Kretskortet Epson har laget måler 20 x 20 millimeter og er 200 mikron tykt, hvis man ser bort fra grunnkortet. Kretsene på kortet er til sammen fem meter lange og inkluderer 2480 koblinger.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.